nasa reklama

KUĆA U KUĆI

Autori:
PIERCY & COMPANY
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
KEW, LONDON, VELIKA BRITANIJA
Površina:
370

PORODIČNA KUĆA SAGRAĐENA U OKVIRU SAČUVANIH ZIDOVA NEKADAŠNJE ŠTALE, ARHITEKTONSKIM KONCEPTOM JE USPEŠNO USPOSTAVILA DIJALOG STAROG I NOVOG. UPOTREBOM MODERNIH MATERIJALA KAO ŠTO SU PATINIRANI PERFORIRANI ČELIK, PREFABRIKOVANA KONSTRUKCIJA OD BETONA I VELIKE STAKLENE FASADNE POVRŠINE, STVOREN JE SAVRŠENI OKVIR ZA ŽIVOT JEDNE PORODICE.

Zanimljivom zadataku da na jednoj uzanoj parceli u Londonu projektuju porodični dom, arhitekti Stewart Piercy i Pete Jennings pristupili su sa stanovišta zamisli da sačuvaju zidove postojećeg objekta i da ga inkorporiraju u savremeno arhitektonsko rešenje. Kuća se sastoji iz dva dominantna volumena obložena i pokrivena patiniranim čelikom debljine 4mm, a spaja ih centralni zastakljeni koridor koji sadrži stepenište i ima glavnu ulogu da obezbedi dovoljno prirodne svetlosti u unutrašnjosti kuće.
Prizemlje je namenjeno zajedničkim prostorijama – kuhinji sa trpezarijom i dnevnom boravku. Produžetak dnevne zone obezebeđen je malim atrijumom iza kuće. Iako minimalistički dizajniran, enterijer odiše toplinom zahvaljujući svetlim tonovima podova i zidova, toplini drveta i akcentima jarko crvene boje. Celo prizemlje ima vizuelnu vezu sa okruženjem jer je orijentisano ka ulaznom atrijumu staklenim površinama od poda do plafona, a od pogleda sa ulice zaštićeno je ogradom od perforiranog čelika, korišćenog u oblaganju dela kuće.

Koliko je prizemlje otvoreno ka sopljašnjosti, toliko je sprat kuće introvertan. Na spratu su smeštene spavaće i gostinska soba, a opremljene su jednostavnim plakarima koji prate kosine krova i liče na minijaturne kuće spremne za dečiju igru. Ovaj prostor za odlaganje omogućio je da same sobe budu neopterećene nameštajem i da pruže dovoljno komfora korisnicima.

POSEBNU ZANIMLJIVOST OVOG OBJEKTA PREDSTAVLJA NJEGOVA NEOBIČNA BOJA ZARĐALOG ČELIKA IZUZETNO TOPLE NIJANSE, U SKLADU SA BOJAMA DRVEĆA U OKRUŽENJU. PERFORIRANI DELOVI FASADNE OBLOGE NE SAMO DA UBLAŽAVAJU UJEDNAČENOST POVRŠINA I MONOLITNOST KOJOM ODIŠU, VEĆ PRAVE I ZANIMLJIVE SVETLOSNE EFEKTE U ENTERIJERU.

Do detalja je pažljivo isplaniran i isprojektovan, i može se reći da je svaki komad nameštaja bio kreativni izazov za sebe. Sprat je osvetljen krovnim prozorima, dok su fasadni prozori orijentisani isključivo ka dvorištu i atrijumu, kako bi se sačuvala privatnost.Dečja soba je podeljena pregradom koja svakom detetu obezbeđuje individualni prostor. U roditeljskoj sobi krevet je postavljen gotovo u centar, da bi se iza njega dobio prostor za garderober.

Ploča sprata je u ovoj sobi prekinuta blizu bočne fasade kako bi se kreirao još jedan prorez kroz koji prirodno svetlo dopire do dnevnog boravka u prizemlju. Ovaj ugao je zaobljen radi difuznog prelamanja svetlosti i optimizacije njenog prostiranja u enterijeru. Posebnu zanimljivost objekta čini njegova neobična boja zarđalog čelika, izuzetno tople nijanse, u skladu sa bojama drveća u okruženju. //ek Jelena Blagojević – Više u EKO KUĆI No22

Neočekivan, a efektan prodor svetlosti sa gornje etaže.