nasa reklama

KUĆA SA LEED PLATINUM SERTIFIKATOM

Autori:
CARROL RICHARD (RICHARD WITTSCIEBE HAND RWH DESIGN)
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
MADISON, WISCONSIN, USA
Površina:
250
Fotografija:
ZANE WILLIAMS, BETH SKOGEN

SVET SE MENJA. LJUDI SU SVE VIŠE ZAINTERESOVANI ZA ODRŽIVE ŽIVOTNE IZBORE. ZGRADE SU JEDAN OD NAJVEĆIH POTROŠAČA ENERGIJE I RESURSA. VLASNICI, ARHITEKTI I IZVOĐAČI SVE VIŠE PROUČAVAJU I PRIMENJUJU ODRŽIVU I ZELENU GRADNJU, PA JE TAKO I INTERESOVANJE ZA ZELENE ZGRADE U PORASTU.

Zaštita životne sredine postala je vodeća globalna tema koja nameće pitanja vrednovanja kvalitata prema kriterijumima održivosti, koji su uveliko formirani u skoro svakoj sferi savremenog života. Procesi projektovanja i građenja, kao  osnovne ljudske delatnosti, u poslednjoj deceniji se temeljno preispituju i usklađuju sa sve strožim zahtevima koji se nameću u cilju smanjivanja štetnog uticaja aktivnosti građenja na životnu sredinu.
Najbolja potvrda neophodnosti ekološkog pristupa građenju predstavlja odluka arhitekata i inženjera koji su profesionalno uključeni u ovakav način dizajniranja i konstruisanja objekata, da za sebe sagrade eko kuću. Tako je pre sedam godina Kerol Ričard, partner arhitektonskog biroa Richard Vittschiebe Hand, osnovanog u Atlanti, kupila plac na Sunset Hills-u, naselju u Medisonu, država Viskonsin, na kome je nakon nekoliko godina nikao nov dom za nju i njenu porodicu, koji je konstruisala u saradnji sa svojim suprugom  Fredom Bergom, mašinskim inženjerom.

INSPIRACIJA I URICAJ
Sama parcela se nalazi u zapadnom delu grada, na kilometar od kampusa Univerziteta u Viskonsinu, između gradskih parkova, restorana i golf terena. Objekat je primerenog gabarita i smešten je u mirnom okruženju  sa skromnim kućama.Inspiracija za konstruisanje ovakvog objekta je svakako bila održivost, kao i kvalitet prostora i svetlosti unutar kuće. Najveći uticaj na dizajn imala je skandinavska arhitektura, a razlog je što u Viskonsinu vladaju uslovi slični onima u skandinavskim regionima: izrazita razlika položaja sunca u zimskom i letnjem periodu. Krajnji rezultat ovog projekta bio je izvanredan – 250m2 ekološki i energetski prihvatljive moderne strukture, integrisan u niz kuća u okruženju, sagrađen u Kejp Kod stilu koji je razvijen u Engleskoj u 17. veku, i koji karakterišu niske široke zgrade sa strmim kosim krovovima, sa vrlo malo ukrasa, veoma jednostavne i simetrično dizajnirane.

Struktura
Kada je reč o strukturi objekta, južna fasada je dizajnirana tako da uhvati što više sunca tokom zime, dok brisoleji tokom leta prave senku i stvaraju prijatniji ambijent unutar kuće. Koncept pasivne solarne arhitekture uticao je na oblik objekta, pa je tako krov blago nagnut od juga ka severu. Sunčeva svetlost koja ulazi u kuću kontroliše se brisolejima koji se nalaze na južnim prozorima objekta. Osim fine regulacije i raspodele sunčeve svetlosti unutar prostorija i kvalitetne zaštite od različitih vremenskih uticaja, brisoleji pružaju i zaštitu od preterane insolacije i štite privatnost od neželjnih pogleda. Pokretne horizontalno postavljene lamele brisoleja omogućavaju prodor sunčeve svetlosti tokom zime duboko u prostor, između oktobra i februara, dok leti, između maja i avgusta, formiraju hlad.

NAJVEĆI UTICAJ NA DIZAJN IMALA JE SKANDINAVSKA ARHITEKTURA,  JER U VISKONSINU VLADAJU  PRIRODNI USLOVI VEOMA SLIČNI ONIMA  U SKANDINAVSKIM REGIONIMA: IZRAZITE RAZLIKE U POLOŽAJU SUNCA U ZIMSKOM I LETNJEM PERIODU.

Materijalizacija
Drvo kedra veoma je otporno, u sebi sadrži aromatične supstance koje ga čine veoma neprivlačan mnogim štetnim insektima i relativno je visoke otpornosti na zagađenje industrijske i urbane sredine. Dobro podnosi sušu i otporan je na mrazeve. Zbog ovih i mnogih drugih značajnih karakteristika, kedar je izabran kao osnovni građevinski materijal za ovaj objekat. Odabir boja u enterijeru i eksterijeru nije slučajan. Shodno veličini prostorije, osunčanosti i orijentaciji prema stranama sveta,  nameni, visini plafona, stilu nameštaja i samom efektu koji se želeo postići, birane su boje za određene prostorije.// ekIVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No10

Lokalno drvo javora i svetle boje u enterijeru čine da unutrašnjost objekta izgleda veća nego što jeste

Gornji nivo sadrži studio otvorenog tipa koji gleda na dnevnu sobu