KUĆA S

Autori:
ROGER CHRIST
Objekat:
JEDNOPORODIČNA KUĆA
Lokacija:
VISBADEN, NEMAČKA
Površina:
452
Godina realizacije:
2011
Fotografija:
THOMAS HERRMANN

„KUĆA S“ – PRAVI PRIMER KAKO SE STARA ARHITEKTURA MOŽE UČINITI SAVREMENOM U STILSKOM I ENERGETSKOM SMISLU, A DA SE PRI TOME NE IZGUBI DUH PRETHODNOG REŠENJA.

Uvek smo u potrazi za novim, većim prostorima, sa planovima kako ćemo ih preurediti i izgraditi, a da često zanemarujemo ono što već imamo. Ukoliko prošetamo gradom možemo primetiti koliko postojeća arhitektura, namerno ili slučajno, dozvoljava prostora za izmene, kako bi se ona menjala sa vremenom i trendovima.U mnogim gradovima širom sveta i kod nas ravni krovovi gotovo da su neiskorišćeni. O tome je čak i davne 1927 godine pisala njujorška kolumnistkinja Kejt Bas za časopis „Lepa kuća“ (House Beautiful).

„Zašto je bezbrojnim krovovima u gradu dozvoljeno da budu toliko neiskorišćeni i ružni, pored domišljatih gradskih urbanista koji su stalno u potrazi za teškim i skupim sredstvima kako bi stanovnicima omogućili svež vazduh i ukrasili izgled grada?“ Nažalost, i danas bi g-đa Bas imala gotovo isto mišljenje s obzirom da je samo mali procenat krovova u gradu ozelenjen. „Kuća S“ u Visbadenu u Nemačkoj pravi je primer kako se postojeći arhitektonski objekat korišćenjem slobodnog krovnog prostora može preobraziti u impresivno i savremeno rešenje.

Projekat za „Kuću S“ radila je nemačka porodična firma „Krist Krist“ osnovana još davne 1898. godine, koja se bavi projektovanjem industrijskih i stambenih zgrada i enterijera. Održivost, očuvanje resursa i ekološki dizajn sastavni su deo njihovih rešenja, što se primećuje i u samom projektu „Kuće S“. Stambena kuća u vidu bungalova sa prizemljem i prvim spratom, u Visbadenu, izgrađena je šezdesetih godina za lokalnog enterijeristu Vilfreda Hilgera. Zbog nedostatka prostora novi vlasnici, četvoročlana porodica, odlučili su da podignu sprat i renoviraju ostatak kuće.

KROVNE TERASE NEMAJU SAMO EKOLOŠKU FUNKCIJU VEĆ SU PREDVIĐENE KAO MESTO ZA ODMOR I ZABAVU.

Arhitekti su imali zadatak da novo rešenje bude savremeno, a da se pri tome očuva duh postojećeg. Pored toga, klijenti su želeli da njihova kuća bude energetski efikasna i ekološka. Kako bi se održao karakter postojeće kuće, na konzolni krov nadograđena su tri zasebna bungalova povezana staklenim pregradama, pri čemu je namerno ostavljeno dosta prostora za formiranje krovnih terasa, koje se u ovom slučaju mogu uporediti sa zelenim krovom.//ekALEKSANDRA RADINOVIĆ – Više u EKO KUĆI No04

U središtu dnevne sobe nalazi se potpuno otvorena kuhinja i možemo primetiti da preovlađuje minimalistički dizajn