nasa reklama

KUĆA PAPIRNICA

Autori:
3BIRO ARHITEKTI
Objekat:
JEDNOPORODIČNA KUĆA
Lokacija:
PAPIRNICA, ŠKOFJA LOKA, SLOVENIJA
Površina:
68 (NOVO) + 136 (POSTOJEĆE)

SA SNAŽNIM PEČATOM SVOJE ISTORIJE, NASLEĐA I TRADICIJE, REKONSTRUISANI OBJEKAT U ŠKOFJA LOKI U SLOVENIJI EMITUJE SIMBOLE PROŠLOG, UKLJUČUJUĆI POSEBNOST PROSTORA SADAŠNJEG, I KROZ SVE ASPEKTE  UJEDNO ARTIKULIŠE SAVREMENE POTREBE.

Kontekst oblika – interakcija sa okruženjem
Posmatrajući arhitekturu kroz više elemenata, dvojnosti i korelacija unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, arhitektonski tim 3biro iz Slovenije oživeo je postojeću tradicionalnu kuću tragajući za novim identitetom mesta, oblika i sadržaja prostora. Dograđeni su funkcionalni segmenti različitih volumena i materijalizacije uz omogućavanje vizura prema bližoj i daljoj okolini. Samim tim je ostvarena ideja eko-modernizacije tradicionalne porodične kuće, a dograđeni objekat je tako sjedinjen sa prirodom koja ga okružuje. Objekat se otvara pogledima, uživanju i novom funkcionalnom korišćenju kroz artikulaciju savremenih sadržaja.Osnovna ideja je bila modifikacija postojećeg objekta, tj. stvaranje ’velike strehe’ nad osnovnim volumenom, dok bi nova struktura oponašala prirodni ambijent, sa fokusom na krov, upotrebljivost i ekologiju celog prostora.

Regeneracija kuće se ogleda kroz prisustvo dve dodatne etaže koje su u sastavu složenog krova. Prva etaža je projektovana za dnevne potrebe korisnika, i sa nje se pruža predivan pogled na okolni predeo. Na istoj etaži inkorporirana je terasa koja je pokrivena dubokom strehom, sa koje se takođe pruža idiličan pogled na okolinu. Druga etaža novokomponovanog složenog krova je projektovana za noćne potrebe korisnika. Betonska nadstrešnica ispod koje se nalazi parking, dobila je novu dimenziju drvenom ogradom i strehom, koja prekriva dograđeni deo objekta, i tako utiče na dodatno smanjenje transmisionih i ventilacioneih gubitaka objekta, čime se postižu i znatne energetske uštede.//ek Nemanja Stošić- Više u EKO KUĆI No19