nasa reklama

KUĆA NA OBALI REKE

SA IZUZETNIM POGLEDOM NA REKU SEN LORAN I OKOLNI PEJZAŽ, OVA KUĆA ZADOVOLJAVA NAJVIŠE STANDARDE I PROMOVIŠE SAVREMENU ARHITEKTURU, KAO I ZNANJA I VEŠTINE LOKALNIH MAJSTORA

Smeštena u predivnom regionu Šarlvoa, rezidencija ’’Maree Basse’’ (Oseka) je deo stambenog kompleksa les terrasses cap-a-l’Aigle. sa izuzetnim pogledom na ušće reke sen loran u more i okolni pejzaž, ova kuća je integrisana u ambijent, zadovoljava najviše standarde. promoviše sve aspekte bioklimatske arhitekture, kao i znanja i veštine lokalnih majstora. južna strana je potpuno zastakljena, sa otvorenim vizurama prema reci i iskorišćena za direktan zahvat sunčeve energije. Glavni ulaz u kuću je sa donjeg nivoa, prizemlja, a sa gornjeg nivoa je omogućen ulaz u oba bloka sprata, od kojih je jedan predviđen za goste. Koncept prebivališta se kreće oko dva asimetrična volumena koji su postavljeni na takav način da prikupe što više sunčeve svetlosti i da pruže što različitije poglede na okolinu. jednom stranom gledaju prema reci, a drugom prema mestu Malbe, formirajući ugao koji obujmljuje ogromnu terasu na nižem nivou. Po dolasku na teren, primećujemo prebivalište u njegovom najjednostavnijem obliku: dva odvojena volumena pokrivena šindrom. Na prvi pogled, tajanstven i uznemiravajući prizor. Kako se krećemo između ova dva volumena, otvaraju se nove vizure, otkrivajući izuzetne poglede.

OVA PROSTRANA KUĆA OD 300 M2, IZGRAĐENA U PRIRODNOM OKRUŽENJU NA DENIVELISANOM TERENU, SPAJA ZEMLJIŠTE U JEDNU INTERESANTNU CELINU. SA SVOJIH 185M2,  TERASA ČINI UNUTRAŠNJU PLAŽU KOJA SE PROSTIRE KA RECI, A VELIKE STENE I DEBLA DRVEĆA DELUJU KAO DA SU SE TU ZATEKLI POSLE OSEKE.

Kontak sa rekom u višim delovima, jasno izolovanim, postavljene su spavaće sobe i kupatila, a na nižem nivou su prostorije za svakodnevne životne aktivnosti. U centralnom delu kuće, crveno metalno spiralno stepenište deluje kao skulptura u prostoru i povezuje dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju sa gornjim spratom i u prostoru se doima kao sveprisutni vizuelni signal. sjajan betonski pod i zidovi grube finalne obrade naglašavaju kontrast sa plafonom od kedrovog drveta.Kuhinja, ergonomična i veoma savremeno opremljena, sadrži veliki pult koji se koristi kao radna površina i trpezarijski sto koji gleda na predivan predeo preko reke.

PRIRODNI MATERIJALI U ENTERIJERU OVOG OBJEKTA DOMINIRAJU U OBRADI PODOVA, ZIDOVA I PLAFONA I PRODUŽAVAJU SE U EKSTERIJER, NA FASADNE OBLOGE U ŠINDRI I DRVENI POD NA TERASAMA

 Potpuno zatvorene severne strane i kontrast od otvorenih i zastakljenih južnih fasada.

Ova prostrana kuća od 300 m2, izgrađena u prirodnom okruženju, spaja zemljište i njegov odron u jednu interesantnu celinu. sa svojih 185m2, terasa čini unutrašnju plažu koja se prostire ka reci, a velike stene i debla drveća deluju kao da su se tu zatekli posle oseke.//ek – Charles Cote,Jean-Sebastien Herr Više u EKO KUĆI No04