nasa reklama

KUĆA KAMBOLEN

Autori:
LAURENT SAVIOZ I CLAUDE FABRIZZI
Objekat:
JEDNOPORODIČNA KUĆA
Lokacija:
ALBINE, VALAIS, ŠVAJCARSKA
Površina:
92
Godina realizacije:
2009
Fotografija:
THOMAS HERRMANN

POŠTOVANJE TRADICIJE, KULTURE I AMBIJENTA JEDNOG OVAKVOG MESTA DEFINISAO JE KONCEPT OVOG OBJEKTA. ZA OVAJ KRAJ SU TIPIČNE TAMNE DRVENE KUĆE OKRUŽENE KALDRMISANIM ULICAMA. TAKVA JE I KAMBOLEN

Studio godine sa samo dva člana, koji se trude da udovolje svim potrebama svojih klijenata. Savioz Fabrizzi je osnovan 2004.Suština njihovog rada bazira se na analiziranju mesta i prirodnog okruženja sa identif kacijom elemenata od suštinske važnosti. Tako su i pri izradi projekta rekonstrukcije ovog objekta imali u vidu spoj tradicionalnog i savremenog života. Lepota starog naglašena je novim prednostima u stilu prošlog vremena. Kuća se nalazi u centralnom delu sela Albinen, jednom od najstarijih sela u Valeu, na jugozapadu Švajcarske. Karakteriše se kao najsunčanije i najmirnije mesto, sa odličnom vezom prema Alpima. Poštovanje tradicije, kulture i ambijenta jednog ovakog mesta defi nisao je koncept ovog objekta.

Za ovaj kraj su tipične tamne drvene kuće okružene kaldrmisanim ulicama. Takva je i Kambolen. Ima bazu od lomljenog kamena, ali kod izgradnje samog objekta preovlađuje drvena građa. Izborom drveta kao građevinskog materijala kuća zadovoljava zahteve ekološki zdravog stanovanja i prijatnog boravka. Obezbeđeni su tehničko-tehnološki uslovi za rad, odmor i komunikaciju, racionalnu potrošnju energije i zdravu mikro klimu. To je i bila jedna od glavnih stavki arhitektima pri rekonstrukciji ovog objekta. Zahvaljujući terenu na kojem se kuća nalazi, ona ima različite nivoe i samim tim mogućnost odvajanja celina. Sastoji se od tri etaže: podrum, prizemlje i prvi sprat. Enterijer cele kuće izveden je od samo jednog materijala, svetle vrste drveta.

Na najvišem spratu nalazi se spavaća soba koja, zahvaljujući dobrom odabiru materijala, dobija na udobnosti i spokoju. U sastavu spavaće sobe je i improvizovano kupatilo. U prizemlju se nalaze kuhinja, dnevni boravak i trpezarija, gde se podstiče živost i osećaj toplog doma. Funkcije podrumskih prostorija se određuju za prateće potrebe investitora. Velika količina prirodnog drveta, kombinaciji sa belom bojom u enterijeru, daje potpunu neutralnost i osećaj prirodnosti.

DANAS, KADA JE TEMPO ŽIVOTA VEOMA BRZ, TEŽI SE PRAKTIČNOSTI I JEDNOSTAVNOSTI, PA JE LOGIČNO DA MINIMALIZAM OSTAVLJA TRAG I U UREĐIVANJU ENTERIJERA.

Obrada fasade se uklapa sa ostalim kućama ovog podneblja po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, a u sklopu sa ostalim kućama čini ovo planinsko seosko naselje još interesantnijim. Ova kuća zajedno sa svojim neposrednim okruženjem ne samo da pruža idealne uslove za miran i pristojan porodični odmor u prirodi već i omogućava održavanje zdravog života zbog toga što je locirana na izuzetno velikoj nadmorskoj visini. Struktura ima relativno jednostavan elegantan dizajn. Lepota objekta se postiže i igrom svetlosti, korišćenjem osnovnih geometrijskih oblika za konture, primenom samo jednog oblika ili malog broja sličnih oblika.  //- Više u EKO KUĆI No 04

Na najvišem spratu nalazi se spavaća soba stvaraju dinamiku i uvode prirodu u objekatkoja zahvaljujući dobrom odabiru materijala dobija na udobnosti i spokoju