KOLIBA U ŠUMI

Autori:
De Rosee Sa Architects
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
Nouvelles, Belgija
Površina:
35 m
Fotografija:
DE ROSEE SA WILL SCOTT

SMATRA SE DA SVAKI ARHITEKTA TOKOM KARIJERE, RADEĆI NA RAZLIČITIM PROJEKTIMA, TRAGA ZA SOPSTVENOM SAVRŠENOM KUĆOM. OVU SKROMNU KOLIBU ARHITEKTI SU PROJEKTOVALI I SAGRADILI ZA SEBE, ZA POTREBE ODMORA, DRUŽENJA SA PRIJATELJIMA I RAD. SVOJOM SVEDENOM ARHITEKTUROM I JEDNOSTAVNIM A EFEKTNIM DETALJIMA, ONA PRUŽA PRAVO UTOČIŠTE ZA BEG OD GRADA I STRESA I KONAČNI POVRATAK PRIRODI. PREDSTAVLJA TAKOĐE I POVRATAK ARHITEKTURI ARHETIPA I NJEGOVOJ PRIMARNOJ ULOZI – ZAKLONU U PRIRODI.

Arhitekti londonskog studija De Rosee Sa – Max De Rosee i Claire Sa, sami su sagradili drvenu kolibu na obodu sela Nuvel u Belgiji. Glavna ideja projekta bila je objekat koji će služiti kao gostinska kuća, studio i prostor za odmor i zabavu sa prijateljima. Još jedna zamisao koju je trebalo ostvariti bila je upotreba stabala drveta oborenih u obližnjoj šumi u nevremenu koje je nekoliko godina ranije pogodilo ovu oblast. Zanimljivo je da je koliba građena tokom povremenih boravaka arhitekata u Belgiji, pa su ta putovanja bila i svojevrsna team building druženja.

Koliba se nalazi na ivici šume i na samoj obali jezera, u okruženju još uvek netaknutom čovekovom rukom. Prednjom i zadnjom dužom stranom okrenuta je jezeru i šumi, pa na taj način korisnicima obezbeđuje lepe vizure. Objekat je sačinjen od jednostavnih, laganih i ekonomičnih materijala. Za konstrukciju i oblogu upotrebljena su stabla u čijem sečenju i pripremi za gradnju je učestvovao i njegov otac, i o čemu Maks de Rosi kaže: ’’Kolibu smo gradili godinama. Divan je osećaj videti je završenu, pošto je mi nismo samo projektovali, već smo u nju ugradili i svoj znoj, a povremeno čak i malo krvi. Moj otac je veliki ljubitelj prirode, i njegova je ideja bila da građu dobijemo obradom stabala koja je oluja oborila pre nekoliko godina, i da baš od tog materijala sagradimo kolibu. Putovanja i boravci u Belgiji bili su prilika da se mi međusobno povežemo i zbližimo kao kolege, da proširimo svoja znanja o materijalima i konstrukciji, i da izgradimo poštovanje prema graditeljima.’’

Na trakastim betonskim temeljima podignuti su niski temeljni zidovi od cigala. Na njih je postavljena podna drvena konstrukcija od greda. Podna obloga je izvedena od OSB ploča, a isti materijal upotrebljen je i za oblaganje konstrukcije iznutra. Zidna obloga je prekinuta na mestu gde počinje krovna konstrukcija izvedena od rogova i kosih greda koje ih spajaju i time ukrućuju čitavu krovnu konstrukciju. Ova ’igra’ drvenih greda u kontrastu je sa tamnom oblogom krovnih ravni i nema samo konstruktivnu ulogu, već prostoru daruje i dekorativnost, a visinu objekta vizuelno smanjuje, ne umanjujući osećaj prostornog komfora.//ek Jelena Blagojević   –   Više u EKO KUĆI No20

„Igra“ drvenih greda u kontrastiu je sa tamnom oblogom krovnih ravni

Kose drvene grede su i konstruktivni i dekorativni element enterijera