nasa reklama

KODA - SAVREMENA KOLIBA

Autori:
KUU ARHITEKTID
Lokacija:
MURASTE, ESTONIJA
Površina:
77
Fotografija:
TÕNU TUNNEL

KODA – DRVENA KOLIBA U FUNKCIJI OČUVANJA TRADICIJE, SPOJ SAVREMENOG PRISTUPA PROJEKTOVANJU I IZRAZA DUBOKOG POŠTOVANJA DREVNE PROŠLOSTI ESTONIJE U ISTORIJSKOM ARHITEKTONSKOM KONTEKSTU REGIONA.

U Estoniji, zemlji šuma i drvene arhitekture, osmišljena je i izgrađena drvena kuća-koliba nazvana ‘koda’ , što znači ‘soba’, ‘odaja’ ili ‘mesto za život’. Potekla iz običajne tradicije, ova svedena arhaična stambena jedinica danas čini temelj moderne, složene stambene arhitekture ove zemlje i mogla bi se nazvati dušom Estonije i njenog identiteta.
 

KUU Arhitektid je lokalni projektantski biro posvećen očuvanju tradicije i kulture svoje zemlje, pa je projekat letnjikovca bio idealna prilika da se kroz savremeni pristup projektovanju promoviše jednostavan dizajn oslonjen na lokalnu tradiciju i da se izvede na tradicionalnom mestu – u šumi. Projekat se nalazi u mestu Muraste, selu na severu Estonije, gde njegova tipologija na prvi pogled ne prikazuje ništa neobično, s obzirom da je ova zemlja nadaleko poznata po šumskom bogatstvu. U funkcionalnom pogledu, projekat je sličan većini objekata na tom području. Stambeni prostor je konstruisan od drveta, u duhu hiljadugodišnje tradicije tog regiona. Međutim, po pitanju stila, ova estonska tradicionalna kuća zakoračila je u 21. vek.

Kuće su projektovane u ramovskoj drvenoj konstrukciji, čija je završna obrada izvedena drvetom lokalnog ariša u vidu obloga na fasadi. One se sa zidova nastavljaju na krov, pružajući tako vizuelni osećaj jedinstvene celine objekta u masi. Jedinica saune je dodatno zaštićena katranom, čija crna boja stvara kontrast tonu ostatka objekta. Repeticija oblika u istoj materijalizaciji vizuelno stvara dinamiku prostora sličnu onoj koja se javlja i u prirodi, pa se ovi objekti nesmetano uklapaju u okruženje stapajući se sa šumom. Veliki klizni prozori – vrata otvaraju fasadu ka severu i spajaju idilični šumski predeo sa beskrajnim Baltičkim morem, dok na južnoj strani otkrivaju enterijer predajući ga sunčevoj svetlosti i prirodi. Unutar najvećeg kubusa nalaze se dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijskim stolom, a ceo prostor je sa dve strane omeđen velikim kliznim staklenim vratima koja se otvaraju ka terasi, stvarajući osećaj jedinstva sa prirodom, bez granica i skrivenih vizura. Veliki prozor u jednom zidu spavaće sobe takođe otvara enterijer ka spoljnoj platformi.

Svetlost dopire u unutrašnjost zahvaljujući još jednom arhitektonskim detalju preuzetom iz originalne ‘koda’ konstrukcije. Svaki od kubusa ima kos krov, funkcionalno prilagođen hladnim i snežnim zimama. Međutim, ove na prvi pogled klasične kosine asimetrično su postavljene u odnosu na centar osnove, a njihovi vrhovi su zasečeni pod uglom koji kulminira u obliku trougla, formirajući svetlarnik. Ovi otvori dodatno propuštaju dnevno svetlo u enterijer, a visoki plafoni koji prate konstrukciju čine prostor vizuelno većim i prostranijim. Belina i svedenost enterijera ne nameću dodatni fokus njegovom uređenju, već ga prepuštaju prirodi i njenom izvornom stanju. Arhetipska varijanta ‘koda’ objekta u svom izvornom obliku je još u upotrebi, mada se njegova osnovna svrha promenila i obogatila. Tokom vremena, pojavile su se potpuno nove namene. To su postala mesta za muzičke priredbe, druženja, izložbe. Sve ove nove funkcije pokazuju samo jedno – koliko je duboko ‘koda’ ukorenjena u kulturu Estonije. I biro KUU Arhitektid daje svoj doprinos očuvanju ovog istorijskog blaga, primenjujući koncept izvornog arhitektonskog oblika kao novi, unapređeni element projektovanja i življenja.

Deo koncepta je sauna za opuštanje i relaksaciju, kontrastno odvojena crnom bojom od objekta namenjenog stanovanju.