nasa reklama

IMPRESIVNA REKONSTRUKCIJA

Autori:
MARTIN ČENEK
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
VELESLAVIN, PRAGUE, ČEŠKA REPUBLIKA
Površina:
218
Fotografija:
VELESLAVIN, PRAGUE, ČEŠKA REPUBLIKA

REKONSTRUKCIJA I PROŠIRENJE ORONULE STRUKTURE KOJOJ JE MARTIN ČENEK PODARIO NOV ŽIVOT IZGRADIVŠI DVA ENERGETSKI EFIKASNA APARTMANA.

Energetski efikasna kuća u Pragu rezultat je potpune rekonstrukcije i značajnog proširenja jedne dvojne zgrade iz šezdesetih godina prošlog veka koja se nalazi u severozapadnom delu grada, blizu centra. Klijent je kupio jedan deo kuće koja se nalazi na kosom terenu odakle se pruža lep pogled na severni deo Praga. Ideja vodilja bila je da se stvori moderna kuća sa dva odvojena stana koji će biti energetski i tehnološki efikasni, a drugi zahtev je bio da se tom prilikom primene jednostavne tehnike i koriste jednostavni materijali.

Glavni izazov je predstavljala sama konfiguracija parcele. Njena orijentacija ka severu odredila je raspored prostorija i pozicioniranje otvora. Pristup parceli i kući je sa donje, severne strane. Južni deo originalne kuće je delimično ukopan u kosi šljunkoviti teren i zasenčen krošnjama visokog drveća i delom kuće koji se nalazi na uzvišenju. Proširenje se stoga otvara prema jugu, u svetlije delove vrta koji nude dovoljno privatnosti jer su sklonjeni od pogleda stanovnika drugog apartmana.

Poštovan je originalni volumen dvojne kuće i odlučeno je da će njegov oblik biti sačuvan i ponovljen,jer intervencija nije bila moguća na drugoj polovini kuće s obzirom da je ona ostala u posedu prvobitnog vlasnika.. Zato produžetak zapadnog dela ponavlja svoj oblik pokušavajuc´i da ostvari određeni kontinuitet, kako bi se stvorio utisak da je prvobitni objekat bio zapravo kuća u nizu. Između starog i novog produžetka koji je u stilu starog objekta, umetnut je dvospratni korpus novog arhitektonskog oblika i izgleda.

Fasada ove kocke ima drugačiju završnu obradu i prozore različitog formata zasenčene roletnama u boji fasade. Razlog što dograđeni deo izgleda tako svedeno i čak strogo, je namera arhitekata da se stvori protivteža starom u belo okreèenom objektu komplikovanog volumena. Prvobitna originalna kuća i jedna polovina sivog bloka sadrži prvi stan, dizajniran za večinskog korisnika. Ovaj stan ima tri sprata i krovnu terasu. Dnevna soba je premeštena na prvi sprat kako bi dobila više prostora i svetlosti. U prizemlju su pomoćne prostorije i ostave, kao i radna soba sa pristupom bašti. Drugi stan, u potpunosti izgrađen u novom produžetku, dizajniran je za vlasnika kuće. Njegova postavka prati konfiguraciju terena.

Dnevni boravak je na visini od jednog i po sprata iznad ulaza i ima direktan pristup bašti. Glavna zajednička karakteristika ova dva stana nalazi se u enterijeru. Oba imaju imaju istovetno čelično stepenište. Postavka im se unekoliko razlikuje, ali su dizajnirana na isti način: beli lakirani cik-cak nosaèi i tanke bele èeliène sajle povezani su belom ogradom napravljenom od horizontalnih čeličnih šipki. Postizanje utiska lakoće i prozračnosti bili su glavni cilj.

GLAVNA ZAJEDNIČKA KARAKTERISTIKA OVA DVA STANA NALAZI SE U ENTERIJERU: OBA IMAJU ČELIČNO STEPENIŠTE. MODERNE LINIJE DIZAJNA OVE KUĆE SPAJAJU SE SA POSTOJEĆOM ARHITEKTUROM NA UGODAN I IZAZOVAN NAČIN.

U stanu vlasnika, stepenice lebde iznad prva dva teška, više tradicionalna, kraka stepeništa, aprisutna je i perforirana metalna balustrada. Sa tehničke strane, kuća je jednostavna i ima dobru izolaciju konstruktivnih zidova, sa godišnjim gubitkom toplote od približno 33kWh/m2. Kotao na pelet u kombinaciji sa termalnim solarnim kolektorima i cisternom za skladištenje vode obezbeđuje toplotnu energiju u kući.// ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No13