House by the wall

SVE JE POČELO KUPOVINOM KUĆE STARE VIŠE OD STO GODINA OD NAŠIH KLIJENATA. TRADICIONALNA ZGRADA SA ZABATNIM KROVOM BILA JE NA KRAJU. NJEN KAMENI PODRUM JE I DALJE BIO U DOBROM STANJU, TAKO DA SMO ODLUČILI DA SRUŠIMO OSTATAK KUĆE I DA KAMENI UTIČNICU U PODRUMU KORISTIMO KAO TEMELJ ZA NOVU KUĆU.

Naš hrabar i pomalo rizičan plan razvio se i danas klijenti žive u prelepoj, modernoj kući koja spaja istorijsku dušu svog prethodnika i nordijsku estetiku sa primesom industrijskog stila. Šta da kažemo? Put do uspeha nije uvek lak, ali vredi uložiti malo dodatnih napora. Parcela graniči sa prometnom cestom koja služi kao polazište turistima koji idu ka planinama Jizera.

Zbog toga smo dizajnirali novi betonski zid umesto nekadašnjeg spoljašnjeg zida stare kuće. Ovo ne samo da će smanjiti količinu buke sa obližnjeg puta već će i definisati spoljni ulazni prostor u kuću. Iza zida je malo dvorište s pogledom na Ješted koje služi kao putokaz između ulaza, kuće za goste i stepenica do dvorišta ispod.

Konstrukcija novog dela je drvena. Asfaltni krov, zajedno s crnom fasadom obojenom od metala, podsjećaju na šupu koja je ovdje stajala. Na starom kamenom temelju iza betonskog zida zapravo su dvije kuće; porodičnu kuću i malu pansionu za mladog mornara, sina klijenta, koji veći deo godine provodi na čelu prekooceanskih brodova.

Roditeljska kuća je složenija jer je njen dizajn zgrade morao obuhvatiti potrebe troje različitih ljudi – prijateljskog para i njihove ćerke. Drveni dodatak iznad podrumskog plafona sastoji se od spavaćih soba, kancelarije, kupatila sa toaletom i spoljnog dvorišta sa saunom. Terapija saunom je ugodna varijacija tokom oštrih sjevernih zima.

Stambeni prostor kuće određen je velikim prozorima sa obe strane.  Zato klijenti teško puštaju da se ohlade.