nasa reklama

HOTEL SOBREIRAS

Autori:
MIGUEL CORREIA - FUTURE ARCHITEECTURE THINKING
Objekat:
HOTEL
Lokacija:
SERRA DE GRÂNDOLA, PORTUGALIJA
Površina:
2500
Fotografija:
JOÃO MORGADO

SAVREMENI NAČIN ŽIVOTA IMA SVOJIH PREDNOSTI, ALI I SVE VIŠE MANA, PA HOTELI U MIRNOM OKRUŽENJU KAO ŠTO JE SOBREIRAS, POSTAJU SVE TRAŽENIJI MEĐU ONIMA KOJI ŽELE DA POBEGNU OD SVAKODNEVNIH GUŽVI I UŽURBANOG GRADSKOG ŽIVOTA. UKLOPITI OBJEKAT U PRIRODNO OKRUŽENJE, NE NARUŠITI PRIRODU, ISKORISTITI LOKALNE MATERIJALE I PROIZVODE, PRIKAZATI PRIRODNI ŠARM LOKACIJE I PRIVUĆI LJUDE ZANIMLJIVIM SADRŽAJEM, ZADACI SU KOJI SE POSTAVLJAJU PRED SAVESNE GRADITELJE.

Sobreira (Quercus suber, lat.) je jedan od tri uobičajena galska naziva za hrast plutnjak, koji raste jedino u severozapadnoj Africi i jugozapadnoj Evropi.  Ova vrsta zimzelenog hrasta je jedini izvor plute koja se koristi za proizvodnju čepova za vinske boce i plutanih podova. U severnoj Africi, šume hrasta plutnjaka su stanište ugroženih Barbari majmuna, a u Portugaliji i Španiji su dom ugroženog Iberijskog risa. Drvo Sobreira ima izuzetno debelu koru (pluta) koja ga štiti od šumskih požara i omogućava brzu regeneraciju njegovog stabla i grana.

Naziv hotela Sobreiras nam daje naznaku mesta na kome se hotel nalazi, ali i intrigira. Malo mesto Sera de Grandola, oblast Alentejo, u čijoj se blizini nalazi hotel, udaljeno je 90 minuta vožnje od Lisabona kroz slikovite predele, a vožnja obuhvata i sedamnaestominutno putovanje preko najdužeg visećeg mosta u Evropi, mosta Vasko da Gama. Do hotela je moguće doći i vozom. Na 25 minuta vožnje od hotela nalaze se mnogobrojne plaže na obali Atlantskog okeana. Kombinacija imena oblasti i drveća bila je inspiracija za naziv hotela.

Za gradnju hotela je izabrana lokacija na 200 metara nadmorske visine, plato obrastao drvećem masline, hrastom  plutnjakom i lokalnom vegetacijom. Minimalne intervencije na prirodu, prilagođavanje morfologiji terena, jednostavan i elegantan dizajn, uživanje u pejzažu, bili su osnovni principi za projektovanje hotela – mesta gde će gosti moći da se odmaraju i uživaju u punom komforu i mirnoj atmosferi.
Umesto na tradicionalnim temeljima, objekti stoje iznad zemlje, oslonjeni na stubove. Na taj način su minimalizovane građevinske intervencije na zemlji i očuvan je prirodni kontekst terena. U cilju optimizacije gradnje, smanjenja radne snage i povećanja brzine izvođenja, korišćeni su laki paneli sa kalcijum-silikatnim oblogama ispunjenim EPS izolacionim pločama visokih termalnih i zvučnih karakteristika, što je omogućilo završetak radova na objektu posle samo godinu dana. Prema tradicionalnoj lokalnoj arhitekturi, svi otvori su orijentisani ka istoku da bi se smanjio uticaj sunčevog zračenja i podstakla prirodna ventilacija, a korišćenjem pasivnih solarnih principa smanjena je upotreba klasičnih aktivnih sistema.

Hotelski kompleks se sastoji od osam nezavisnih celina sa odgovarajućim funkcijama prilagođenim različitim zahtevima gostiju. Recepcija, zajedničke prostorije sa dnevnim boravkom, trpezarijom, kuhinjom, kancelarije za zaposlene i letnja trpezarija povezani su sa velikim terasama i sa bazenom uklopljenim u prirodni kontekst. U donjem nivou, do koga se dolazi preko spoljašnjeg stepeništa, smeštena je multifunkcionalna sala sa pratećim prostorijama. Sobe za goste su u odvojenim objektima, u koje se ulazi direktno iz spoljašnjeg prostora. Sobe su projektovane u više kategorija: od klasičnih sa kupatilom i terasom, do velikih apartmana sa dnevnim boravkom, radnim delom i spavaćom sobom.

Sve sobe imaju terasu orijentisanu ka severoistoku, što omogućava prijatno buđenje, a u večernjim satima zaštitu od niskog položaja sunca sa zapadne  strane, što je važno naročito u letnjem periodu. Terase imaju drvene stubove u funkciji vertikalnih brisoleja kao element zaštite od jakog sunčevog zračenja, ali istovremeno i kao element povezivanja i mimikrije sa okolinom. Ispred letnje trpezarije je velika terasa sa bazenom, odakle se pruža veličanstven pogled na prirodu i beskrajni horizont, a uveče i na nebo puno zvezda.// ek LJILJANA RADOJIČIĆ- Više u EKO KUĆI No23