HIŠA MJ

Autori:
TOMAŽ ČELIGOJ, ANA GRK, BLAŽ KANDUS, ALENKA KORENJAK, TINA RUGELJ, TJAŠA MAVRIČ
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
NOVO MESTO, SLOVENIJA
Površina:
247
Godina realizacije:
2011. - 2012.
Fotografija:
MATJAŽ TANČIČ, KLEMEN ILOVAR

DRVENA MONTAŽNA KUĆA SA KONSTRUKCIJOM OD PREFABRIKOVANIH DRVENIH RAMOVA I FASADOM OD ARIŠA. PODIGNUTA JE NA IVICI ŠUME, NADOMAK NOVOG MESTA U SLOVENIJI. JEDNOSTAVNIJE MODERNISTIČKE FORME, SA KOMPOZICIJOM KOJA POŠTUJE NAČELA SAME PRIRODE, I SA MATERIJALIZACIJOM KOJOM SE ČVRSTO INTEGRIŠE U OKRUŽENJE, ONA DAJE JEDAN OD MOGUĆIH ODGOVORA NA PITANJE SAVREMENOG „BEKSTVA OD URBANOSTI“.

Kuća je pozicionirana na šumovitom uzvišenju sa koga se pruža izvanredan pogled na grad. U tom smislu, ona koristi urbanost kao jedan od svojih kvaliteta, ali je istovremeno dovoljno daleko od gradske vreve da sva ostala čula nemaju dodira sa konotacijom grada. Do kuće se stiže duhovito organizovanom serijom stepenika, što korisnicima ovog doma omogućava da uvek budu u formi. Drvo se kao preovlađujući materijal gradnje odlično uklapa sa okolnom šumom, pa se kuća stapa sa okruženjem na najprirodniji način. U kuću se ulazi kroz prostrani foaje, a veoma interesantno rešenje predstavlja činjenica da u kući nema hodnika, već se iz spavaćih soba direktno silazi u oblast dnevnog boravka, preko platforme koja je integrisana u njemu. Ovakav koncept ukazuje na odličnu iskorišćenost prostora. Sve sobe su opremljene ugrađenim policama za knjige i plakarskim ostavama koje se protežu od poda do plafona, pa prostor izgleda komforniji i veći.

Plakarska kuhinja je modernog dizajna, i prema savremenom konceptu života, integrisana je u prostor dnevnog boravka. Sa frontovima bez ručki, odražava savršenu ravnotežu elegancije i praktičnosti. Trpezarija je tretirana kao središte doma, mesto neformalnog okupljanja prijatelja, ali i deljenja intimnih porodičnih trenutaka, i kao takva ona predstavlja vezu sa svim ostalim prostorijama u kući.

Iako se nalazi na severnoj strani, ovaj prostor je svojom dužom stranom ostakljen, sa naizmeničnim smenjivanjem kliznih i fiksnih portala, kako se ne bi ograničio impozantan pogled na grad u dolini. Bela je dominantna boja čitavog enterijera kuće. //ek MARE JANKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No07

KLIJENT JE ŽELEO DA SVOJOJ PORODICI SAGRADI SAVREMENU KUĆU SA PROSTRANIM I SVETLIM ŽIVOTNIM PROSTOROM. KONFIGURACIJA TERENA I POGLED NA GRAD SU USLOVILE DA SE KUĆA OTVARA PREMA SEVEROZAPADU.

Plakarska kuhinja je modernog dizajna i prema savremenom konceptu života.

Sve sobe su opremljene policama i plakarskim ostavama od poda do plafona.