nasa reklama

‘GLAMPING TURIZAM’ U PLANINSKOM PEJZAŽU

Autori:
BOURGEOIS / LECHASSEUR ARCHITECTS
Lokacija:
PETITE-RIVIÈRE-SAINT-FRANÇOIS, KANADA
Površina:
40
Fotografija:
MAXIME VALSAN

LJUDI SE SVE VIŠE OKREĆU PRIRODI, OD KOJE DOBIJAJU ENERGIJU I INSPIRACIJU, A ISTOVREMENO REHABILITUJU SVOJ UM, TELO I DUŠU. NEKONVENCIONALNI VIDOVI TURIZMA POSTAJU SVE POPULARNIJI I PRIVLAČE SAVREMENOG TURISTU ZATO ŠTO MU OMOGUĆAVAJU DIREKTAN I NEPOSREDAN KONTAKT SA PRIRODOM I NEIZGRAĐENOM SREDINOM. ‘GLAMPING’ U NOVIJOJ TURISTIČKOJ TERMINOLOGIJI OZNAČAVA SPOJ GLAMURA I KAMPOVANJA. 

Montažna struktura geodezijske kupole čini autonomnu smeštajnu jedinicu u okviru velikog turističkog kompleksa čuvenog skijaškog centra u kanadskoj pokrajini Kvebek. Fazna izgradnja ovih modula predviđa njihovo umnožavanje i širenje po čitavoj planinskoj regiji. Novoizgrađeni turistički kompleks koji se oslanja na strme padine planinskog masiva Šarlvoa trenutno sadrži tri kupole. Prečnik im je 7m, a visina 3,5m. Svaka od njih kadrira fantastičan pogled i otvara široke vizure na prekrasno šumovito okruženje i reku Sent Lorens u daljini.

Efekat levitiranja belih polusfernih struktura iznad planinskog grebena arhitekti su postigli smeštanjem kupola na horizontalne drvene platforme koje se laganom čeličnom konstrukcijom oslanjaju na tlo. Ove lagane samonoseće strukture primaju posetioce tokom sva četiri godišnja doba jer mogu da im pruže potpunu udobnost i prijatan ugođaj u svim vremenskim prilikama, zahvaljujući otpornosti objekta na različite klimatske uslove. Ovakav vid ‘glamping turizma’ pruža čoveku zaista posebno i veoma blisko iskustvo interakcije sa prirodom. Inspirisani ključnim karakteristikama pejzaža, arhitekti su se opredelili za koncept geodezijskih kupola, rešetkastih struktura sa trougaonim nosačima, ekološki vrlo održivog rešenja u pogledu velike noseće sposobnosti, prekrivanja velikih prostora bez ikakvih unutrašnjih potpora, stabilnosti i otpornosti strukture na jake vetrove. Zastakljene površine na južnoj strani propuštaju veliku količinu sunčeve svetlosti i na taj način maksimiziraju solarne dobitke. 

Iako su dimenzije prostora male, svega 40m2 čiste površine, unutrašnjost kupole je veoma vešto isprojektovana. Središnji deo kupole zauzima ‘jezgro’, puna kutijasta masa u koju su upakovani servisna zona, kupatilo i čajna kuhinja, zatim su tu noćna zona sa krevetom i sto za ručavanje, dok se brodskim stepeništem penje na galeriju iznad servisne zone, gde je smešten još jedan krevet. Iz noćne zone pruža se nestvaran pogled na dramatični pejzaž koji se prostire u nedogled. Mobilijar u enterijeru je veoma sveden, a sve odiše estetikom minimalizma, kako u koloritu i kombinaciji materijala, tako i u prisutnim formama. Antracit siva boja čajne kuhinje i kutijaste mase servisne zone u kombinaciji sa svetlom teksturom drveta pojedinih elemenata u enterijeru, stvara vrlo prijatan vizuelni kontrast. Betonska podna ploča doprinosi održavanju ujednačene temperature u enterijeru, dok kamin i sivo platno kojim je rešetkasta struktura obložena iznutra, stvaraju toplu i prijatnu atmosferu. Na drvenoj platformi spolja, svaka smeštajna jedinica ima svoj spa na otvorenom, i iz njega božanstven pogled na krajolik, a tu je postavljeno i skladište za ogrev, obloženo svetlim drvetom.

INSPIRISANI KLJUČNIM KARAKTERISTIKAMA PEJZAŽA, ARHITEKTI SU SE OPREDELILI ZA KONCEPT GEODEZIJSKIH KUPOLA, REŠETKASTIH STRUKTURA SA TROUGAONIM NOSAČIMA, EKOLOŠKI VRLO ODRŽIVOG REŠENJA U POGLEDU VELIKE NOSEĆE SPOSOBNOSTI, PREKRIVANJA VELIKIH PROSTORA BEZ IKAKVIH UNUTRAŠNJIH POTPORA, STABILNOSTI I OTPORNOSTI STRUKTURE NA JAKE VETROVE.

Arhitektonski biro Bourgeois/Lechasseur Architects neguje inovativnost u arhitekturi, a njihovi projekti odlikuju se posebnom smelošću.

Spavaća zona svojim velikim otvorom na kupoli kadrira spoljšnji pejzaž

Untitled