nasa reklama

DRVENA KUĆA SA ATRIJUMOM

Autori:
ARCHITEKT DI BERNARDO BADER
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
SULZ, AUSTRIJA
Površina:
170
Fotografija:
ADOLF BEREUTER

DIZAJNIRANA KAO ZATVORENA FORMA, KUĆA IMA FASADNA KRILA KOJA ZAOKRUŽUJU I FORMIRAJU UNUTRAŠNJE DVORIŠTE – ATRIJUM SA SOPSTVENIM OZELENJENIM VRTOM, U ČIJEM SREDIŠTU SE NALAZI DRVO KOJE RASTE KROZ OTVOREN KROV I STVARA U UNUTRAŠNJEM PROSTORU PRIJATNU ATMOSFERU TOKOM CELOG DANA.

Još od drevnih vremena, drvo je bilo i ostalo osnovni građevinski materijal. Dostupnost, obnovljivost, održivost, toplina i komfor koji pruža, tradicionalnost, prirodni ambijent, jednostavnost izrade, sve su to karakteristike drveta koje su ga održale kao materijal za gradnju kroz sva vremena ljudske civilizacije. Danas, živeti u drvenoj kući predstavlja zdravu odluku. Stalno prirodno obnavljanje, energetski bilans i humano – biološka svojstva čine gradnju drvetom ekološki najprihvatljivijom gradnjom.
Savremena drvena kuća smeštena u predgrađu gradića Voralrberga u Austriji, predstavlja alternativu klasičnim porodičnim kućama u okruženju, sa njihovim tipičnim prizmatičnim formama i dvorištima i baštama koje su po pravilu okružene živim ogradama. Arhitektura ovog grada je jednostavna, prirodna, održiva, tradicionalna i kosmopolitska, sve u jednom – kao i ljudi koji u njemu žive. Zahvaljujući pametnoj upotrebi tradicionalnih materijala i jasnom, elegantnom dizajnu, Vorarlberg je planinski region koji je postao magnet za ljubitelje vrhunske arhitekture, gde svakako preovlađuje drvena gradnja. Ovde se mogu naći objekti koji uspostavljaju dijalog sa tradicionalnom arhitekturom sa strmim kosim krovovima, ali i savremeni objekti koji kombinuju drvo sa velikim zastakljenim površinama.

Glavna ideja arhitekata iz austrijskog studija Bernardo Bader bila je da se lokacija objekta, velika livada okružena obližnjom šumom i brdima, iskoristi da se kroz arhitektonski koncept kuće sa atrijumom okolna priroda integriše sa unutrašnjim prostorom. Ovakvo rešenje je omogućilo dragocen kvalitet unutrašnjeg ambijenta postignut uvođenjem funkcionalnih prostora koji okružuju unutrašnje dvorište i baštu i daju im, na relativno malom mestu, skrivenu zelenu oazu.

Kuća je locirana na parceli od 500m2 koja nije ograđena od okolnih polja i nalazi se u naseljenom području, na periferiji sela Sulc. Specifičnost lokacije je u tome što ona zapravo leži između građevinskog područja i poljoprivrednog zelenog pojasa, i opasana je veoma frekventnom stazom koja vodi do zone za rekreaciju oko reke Fruc, koja se nalazi u neposrednom okruženju.

Struktura kuće neutralnog oblika i strogih linija, sa asimetričnim dvovodnim krovom, u vizuelnom smislu je potencirana jednostavnom fasadnom oblogom od horizontalno postavljenih drvenih letvica, koje transparentnim i nepropusnim površinama blago izlažu svetlosti unutrašnji prostor i atrijum, istovremeno štiteći unutrašnji prostor i aktivnosti koje se dešavaju u njima od spoljnih pogleda i uticaja.//ek Ivana Nikolić – Više u EKO KUĆI No09

Dizajnirana kao zatvorena forma, kuća ima fasadna krila koja zaokružuju i formiraju sopstveno dvorište koje zatvara ozelenjen vrt i u čijem središtu se nalazi drvo koje raste kroz otvoren krov i stvara prijatnu atmosferu tokom celog dana

STRUKTURA KUĆE NEUTRALNOG OBLIKA I STROGIH LINIJA, SA ASIMETRIČNIM DVOVODNIM KROVOM, U VIZUELNOM SMISLU POTENCIRANA JE JEDNOSTAVNOM FASADNOM OBLOGOM OD HORIZONTALNO POSTAVLJENIH DRVENIH LETVICA, KOJE TRANSPARENTNIM I NEPROPUSNIM POVRŠINAMA BLAGO IZLAŽU SVETLOSTI UNUTRAŠNJI PROSTOR I ATRIJUM.

Toplinu koju drvo stvara u enterijeru teško će nadmašiti bilo koji drugi materijal, jer je u svesti ljudi zauzelo visoku poziciju kada je u pitanju stvaranje prijatnog ugođaja u prostoru.