DRAGULJ MEDITERANA

Autori:
IOANNIS BALTOGIANNIS, PHOEBE GIANNISI, ZISSIS KOTIONIS, KATERINA KRITOU, NIKOLAOS PLATSAS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
NAXOS, CYCLADES, GRČKA
Površina:
360
Godina realizacije:
2012.
Fotografija:
IOANNIS BALTOGIANNIS, NIKOLAOS PLATSAS, KATERINA KRITOU, PHOEBE GIANNISI
Namena:
PORODIČNA KUĆA

UPADLJIVA SUPROTNOST IZMEĐU IZUZETNO STRMOG TERENA NA KOME JE OVA KUĆA NAPRAVLJENA I SAMOG OBJEKTA, PREDSTAVLJA NEOČEKIVANO LEP KONTRAST KOJI ODIŠE ELEGANCIJOM, A NASTOJI DA USPOSTAVI DIJALOG IZMEĐU UNUTRAŠNJEG ŽIVOTNOG PROSTORA I SPOLJAŠNJEG OKRUŽENJA.

Grčko ostrvo Naksos pripada grupi ostrva Kiklada u Egejskom moru. Poznato je po svojoj bogatoj kulturi antičkog doba, a danas ga odlikuju jednostavna arhitektura, slikovita sela sa malim belim kućama, kamenitim stazama i uskim uličicama. Pozicionirana uz more ili sa pogledom na more, nude spektakularan pogled na panoramu ostrva i privlače turiste iz celog sveta. Brojne lepe građevine i spomenici svedoče o prošlosti ostrva dajući mu jedinstven i interesantan karakter. Ovo ostrvo je tokom istorije bilo veoma poznato po kamenolomu mermera od koga su izgrađeni brojni hramovi i kuće. Gradovi su zadržali svoju tradicionalnu arhitekturu, sa belim i niskim kućama, pa tako i objekat letnjikovca u brdima ima naznake ovakve arhitekture.

Kuća ima na raspolaganju dovoljno vode zahvaljujući visokim planinama koje je okružuju i pospešuju izlivanje kiše. Ovo je posebno važno s obzirom na to da je ostrvo pod uticajem sredozemne klime sa dugim, toplim, sušnim letima i blagim zimama sa malo padavina.

Na planinskom placu od 9.000m², koji je orijentisan ka zapadu i sa pogledom na more, izgrađen je ovaj izuzetno interesantan objekat od 280m² za petočlanu porodicu i njihove goste. Smešten je na teško pristupačnom terenu, što mu daje osobenost i izuzetnu draž.

Objekat je izgrađen kaskadno na strmoj padini, i sastoji se iz dve etaže. Donja etaža sadrži veliku spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju sa trpezarijom i bazen, a gornja kuhinju sa trpezarijom, dva kupatila, ostavu, glavnu spavaću sobu, dve manje spavaće sobe i gostinske odaje. Terasa sa velikim bazenom koji služi kao centar okupljanja tokom letnjih dana na ostrvu i kao prostor za održavanje skupova i druženja, savršeno je mesto za zabavu ili jedostavno za sunčanje i uživanje.

Stepenište od 3.10 m širine prolazi duž celog objekta i glavni je smer kretanja u njemu. Ono posetioce vodi od parkinga u podnožju objekta do unutrašnjosti svih delova kuće, prolazeći kroz terasu u privatne prostorije, i završava se sa prekrasnim otvorenim pogledom na more. //ek IVANA NIKOLIĆ- Više u EKO KUĆI No8

GLAVNI ELEMENTI OVOG IZUZETNOG I SPEKTAKULARNOG PROJEKTA SU MODERNIZAM, PROSTORNOST, PROZRAČNOST I IZNAD SVEGA-BELA BOJA.

Objekat je smešten na teško pristupačnom terenu.

Ovaj objekat ujedno predstavlja i deo ogradnog zida kojim je ograničen unutrašnji prostor za boravak.