nasa reklama

JEDINSTVO SUPROTNOSTI

Autori:
Lumo Architects
Objekat:
KOMPLEKS ZA EKO TURIZAM
Lokacija:
Virklund, Danska
Površina:
250 m2
Fotografija:
Jesper Balleby

ZANIMLJIV PROJEKAT REKONSTRUKCIJE I FUNKCIONALNO-PROSTORNOG PROŠIRENJA ZGRADE ČUVARA ŠUMSKOG GAZDINSTVA, KOJI POČIVA NA ODRŽIVIM I EKOLOŠKIM PRINCIPIMA GRADITELJSTVA, IMAO JE ZA CILJ DA STVORI AKTIVAN, SAVREMEN PROSTOR NAMENJEN ŠIROKOM KRUGU KORISNIKA KOJI BI SE PRONAŠLI U KONZUMIRANJU REKREACIJE U PRIRODI. U SVAKOM TRENUTKU NASTOJALO SE DA SE ODRŽI DIJALOG SA TRADICIONALNIM NORDIJSKIM GRADITELJSTVOM I DA SE USPOSTAVI NAJPRISNIJA VEZA SA VREDNOSTIMA AUTENTIČNOG AMBIJENTA.

Nojkerhus je lokalitet u brdskoj regiji Jutlanda, nadomak Silkeborga u Danskoj. Karakterišu ga guste šume, jezera, kao i pustara u kojoj su prisutne mnogobrojne manje travnate površine. Ovakva topografija, živopisna i inspirativna, ali u isto vreme i surova, podstakla je investitore i projektante u osmišljavanju njihovog projekta. „Lumo architects“, studio koji neguje inventivnost i originalnost u arhitekturi oslanjajući se na održive i ekološke principe graditeljstva, osmislio je projekat zasnovan na dijalogu tradicionalnog nordijskog neimarstva i savremene arhitekture na globalnom nivou.

Kompleks se prvobitno sastojao od dve manje zgrade namenjene čuvaru šumskog gazdinstva. Smešten na proplanku usred guste šume, plac je za uporište svojih vizura imao okolne visoravni. Tokom dogradnje i rekonstrukcije sagrađena su još dva nova objekta. Ideja je bila da se uporedo sa povećanjem površine korisnog prostora kompleksa radi i na osavremenjivanju i usložnjavanju njegovih funkcija – u tom smislu poduhvat je podržala i donirala sredstva za njegovu izgradnju Danska fondacija za kulturu i sport. Danas ovaj objekat služi kao stecište sportista i ljudi željnih rekreacije, a u prostorno-arhitektonskom smislu predstavlja svetao, živ i tipično nordijski odgovor na savremeni eko turizam.

Zanimljiv projekat rekonstrukcije i funkcionalno-prostornog proširenja zgrade čuvara šumskog gazdinstva, koji počiva na održivim i ekološkim principima graditeljstva, imao je za cilj da stvori aktivan, savremen prostor namenjen širokom krugu korisnika koji bi se pronašli u konzumiranju rekreacije u prirodi. U svakom trenutku nastojalo se da se održi dijalog sa tradicionalnim nordijskim graditeljstvom i da se uspostavi najprisnija veza sa vrednostima autentičnog ambijenta.

Kompoziciju kompleksa čine četiri spojene zgrade, od kojih svaka ima potpuno individualan identitet: Glavna zgrada, Staklena zgrada, Uporišna zgrada i Kuća sa ognjištem. Svaka od njih je na tipičan i svojstven način  čvrsto povezana, odnosno utkana u pejzaž, i svaka je karakteristična po svojoj nameni i sezoni upotrebe. Ova četiri volumena tvore niz skladnog, a u isto vreme raznovrsnog arhitektonskog pristupa koji obezbeđuje jednostavne i jasne veze između unutrašnjosti i spoljašnjosti. //Mare Janakova Grujić Više u EKO KUĆI No19