CASA RIO

Autori:
PAULO MERLINI ARCHITECTS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA CASA RIO
Lokacija:
GONDOMAR, POTRUGALIJA
Površina:
350
Fotografija:
IVO TAVARES STUDIO

CASA RIO JE SAVREMENI GRADITELJSKI PODUHVAT NA PROSTORU STAROG SEOSKOG IMANJA SMEŠTENOG U REGIONU PORTO, NA SEVERU PORTUGALIJE. OBELEŽJA SU MU POKUŠAJ BRISANJA GRANICA IZMEĐU SPOLJA I UNUTRA, I DIJALOG IZMEĐU PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI. INTERAKCIJE U PROSTORU I VREMENU ČINE OVU KUĆU IZRAZITO DINAMIČNOM, A TAKVI SU I ODNOSI USPOSTAVLJENI SA OKOLINOM I SAMOM PRIRODOM.

 

NAJVEĆI KVALITET OVOG STAMBENOG PROSTORA PREDSTAVLJA NJEGOVA INTERAKTIVNOST. OBJEKAT OBILUJE VIZURAMA U SVIM PRAVCIMA. ONE SU OSMIŠLJENE TAKO DA SVAKI KUTAK KUĆE UČINE FOTOGENIČNIM I NEPONOVLJIVIM

Jezgro projekta i osnovni koncept za njegov razvoj proizlaze iz prethodnog postojanja tri manje kuće, na kojima se pojavljuje podeljeni program u zavisnosti od njihove potrebe. Arhitekta zadržava staru, originalnu strukturu, i odlučuje se da tri volumena objedini betonskom pločom - zidom koji u središtu kompozicije formira centralnu terasu. Ova terasa omogućava impozantan ulazak prirodne svetlosti u objekat, a istovremeno predstavlja zeleni krov prizemlja. Prostor je razvijen u dva nivoa - jedinstveno rustično prizemlje i razuđeni beli sprat, i u svaki od njih ugrađena je njemu svojstvena naracija. Kuća je zapravo projektovana za korisnika koji uživa u uočavanju kontrasta između slojeva vremena i materijala.

 

 

Oba nivo kuće imaju vrlo različita dizajnerska dostignuća. Prizemljem snažno dominira grubi karakter, uz teksture kiklopskih komada kamena i brit betona. Odnos unutrašnjosti i spoljašnjosti je ovde od suštinske važnosti i daje karakter čitavom ambijentu. Međutim, na gornjem nivou izranjaju obrisi tri originalne stare kuće, u kojima dominira bela boja kao jasan čin reinterpretacije i stilizacije. S obzirom da autori projekta, arhitekti Paulo Merlini i Andre Santos Silva, dobro poznaju istoriju i tradiciju ruralnog okruženja grada i same kuće, znalački su baratali kontrastima materijala, reinterpretacijom neimarskog jezika i konverzacijom orignalne kompozicije, što je projektu omogućilo da se integriše u grad.

[/vc_column_text]

POSTULATI DVA PRINCIPA GRADNJE, PRIMENJENI NA DVA SPRATA KUĆE, DUHOVITO SU POMEŠANI. U PRIZEMLJU JE PRISUTNA RUSTIČNA TEKSTURA, ALI I TIPIČNO SAVREMENO JEDINSTVO PROSTORA, DOK JE NA GORNJEM SPRATU POSTIGNUT OSEĆAJ ATMOSFERE PORTUGALSKE SEOSKE KUĆE, ALI U POTPUNO GLATKOJ I BEZBOJNOJ SAVREMENOJ MATERIJALIZACIJI

U polgedu materijalnosti postignut je jak kontrast između dva sprata. Interesantno je da su postulati dva principa gradnje duhovito pomešani. U prizemlju je prisutna rustična tekstura, ali i tipično savremeno jedinstvo prostora, dok je na gornjem spratu postignut osećaj atmosfere portugalske seoske kuće, ali u potpuno glatkoj i bezbojnoj savremenoj materijalizaciji. Ova dva sloja kuće povezana su čvrstim vezivom - betonskom pločom koja simbolični deluje kao vremenska distanca. Vrtni krovni završetak na ovoj centralnoj ploči nudi nov kvalitet stanovanja - intimni vrt za sve sobe i privatne prostore kuće.

Prizvuk ruralnog života prisutan je na oba sprata, ali u potpuno drugačijem vidu. Na prizemlju se ogleda u sazvučju sa drvetom i kamenom, kao i u načinu ostvarivanja kontakta sa zemljom

 

Dnevna svetlost caruje i na gornjem spratu. Geometrija tri originalne kuće je ovekovečena u stilizovanom, prečišćenom vidu, koji u svojoj beloj boji negira svaku materijalizaciju, ali i boju. Ove tri bele siluete povinuju se igri svetlosti, kako na fasadama, tako i u enterijeru. Unutrašnjost se uglavnom oslanja na drvo, kao još jedan derivat tradicionalne portugalske kuće. Umesto betonskog poda, tu je drveni, a sve ostalo preplavljeno je belinom zidova. Ovaj prizvuk ruralnog života prisutan je na oba sprata, ali u potpuno drugačijem vidu. Na prizemlju se ogleda u sazvučju sa drvetom i kamenom, kao i načinu ostvarivanja kontakta sa zemljom, dok je na spratnoj etaži otelotvoren u funkcionalnom modelu konzumacije prostora.

Najveći kvalitet ovog stambenog prostora predstavlja njegova interaktivnost. Objekat obiluje vizurama u svim pravcima, a one su pažljivo osmišljene tako da svaki kutak kuće učine fotogeničnim i neponovljivim. Interaktivnost se odvija i na širem planu – u odnosu prema mikro i makro okolini. Kuća prodire u okolni prostor i u sebe uvlači svaku sekvencu koja joj je dostupna. No, ona obilato i daje, otvarajući se prema pejzažu i nebu. Na kraju, njena funkcionalna podela definisana je tako da kompozicija prati prirodan hod Sunca od jutra do večeri. Sunce tako čitavog dana u stopu prati korisnika, darujući mu sve svoje blagodeti. Staklo, obilato prisutno na kući, zaslužno je za doslednost sprovođenja autorske ideje. Njegova kombinacija sa kamenom i betonom apliciranim u različitim teksturama, stvara potpuno neočekivane forme i efekte na prostoru kuće koji je ograničen kvadraturom od 35O m2.

Studio Paulo Merlini Architects dela pod kreativno-filozofskim motom ‘Mi smo više’ (Us Is More), razvijajući osobenu arhitekturu koja predstavlja dijalog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Još jedan moto ovog biroa jeste ‘Creating new forms with old emotions’, koji slikovito opisuje njihov način razmišljanja i rada. Readaptacija arhitekture u humanu biologiju predstavlja preokupaciju ovog biroa, i to kroz put pozitivnih stimulacija arhitekture na čoveka. Multidisciplinarni pristup, vođen shvatanjem da arhitektura 21. veka mora biti revolucionarna da bi civilizaciju vratila njenim korenima i suštini, podrazumeva podjednak upliv nauke i prostih zdravorazumskih načela i ljudskih potreba. //

  -ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ u EKO KUĆI No40