nasa reklama

BIOMIMIKRIJA REŠENJE ZA ODRŽIVU ARHITEKTURU?

Autori:
WILKINSON EYRE ARCHITECTS
Objekat:
BOTANIČKA BAŠTA
Lokacija:
KEW GARDEN, LONDON, VELIKA BRITANIJA
Površina:
144
Fotografija:
WILKINSON EYRE ARCHITECTS NICK GUTTRIGE

INSPIRACIJU ZA KONCEPT I TEHNOLOŠKO REŠENJE BOTANIČKE BAŠTE ZA GAJENJE ALPSKOG BILJA, ALPINE HOUSE U LONDONU, ARHITEKTI SU PRONAŠLI U PRIRODNOM OBLIKU TERMITNJAKA I U SISTEMU NJEGOVE VENTILACIJE PUTEM PASIVNOG HLAĐENJA.

Botaničke bašte imaju istoriju neobičnih formi, obično uslovljenu biljnim svetom u njima: neophodne mikro klime, oblika i veličine biljnog sveta. Alpske biljke nisu preterano zahtevne, ali oblik nove Alpine House koji proističe iz njihovih potreba je izvanredan. Cinični posmatrač bi sigurno komentarisao kako bi skoro celokupna kolekcija biljaka pod ovim staklenim šatorom preživela u nekoliko gajbica obližnjeg rasadnika, ali Londonska botanička bašta Kju se u ovom slučaju pokazala kao neobično ambiciozna.

Elegantna staklena konstrukcija, objekat sa značajnim prisustvom i neobičnom formom bi trebalo da obezbedi najbolje okruženje za alpski biljni svet. U delu koji se zove Kamenita bašta, novi staklenik dramatično povećava profil i posećenost. Ideja o konstrukciji je stvorena na prvom sastanku arhitekte i građevinskog inženjera, i veoma je malo promenjena u geometrijskom smislu u toku razvoja projekta.

Da bi se maksimizirala količina svetlosti koja ulazi u staklenik, bilo je neophodno minimizirati konstrukciju koja podupire staklo. Kombinovano iskustvo filadelfijskog Kimmel Centre i Gateshead Millennium Bridge je poslužilo kao inspiracija za ideju staklenika.

Svaki luk je formiran od gornjeg i donjeg luka, premošćenih prenapregnutim čeličnim sajlama ukotvljenim u temelje betonskih potpornih zidova. Sajle pomažu u maksimiziranju nivoa prirodnog svetla minimizirajuci debljinu i širinu oslonca omotača. Konstrukcija je u celosti simetrična, kako u osnovi tako i u presecima i fasadama. Upotrebljeni su standardni paneli, utege i sajle da bi se pojednostavila i proizvodnja i izgradnja.

Oblik i geometrija Alpskog staklenika su projektovani da kreiraju složene prirodne uslove neophodne za rast alpskog biljnog sveta. Preko pasivnih izvora obezbeđuje se održivo, energetski efikasno okruženje neophodno za rast biljaka. Dva luka naslonjena jedan na drugi, stvaraju visinu neophodnu za isisavanje toplog vazduha, uprkos činjenici da je gabarit objekta samo 144m2. Inovativno rešenje osenčavanja je razrađeno uz primenu tehnologije slične onom koje se primenjuje kod jahti i bazirano je na lepezastoj formi sličnoj paunovom repu.

KO BI IKADA MOGAO DA PREDVIDI DA ĆE NAM TERMITNJACI POSLUŽITI KAO REŠENJE ZA ODRŽIVO PASIVNO HLAĐENJE I ODRŽIVI RAZVOJ? WILKINSON EYRE ARCHITECTS SVAKAKO JESU. GENIJALNOST INSEKATA I MOĆ TLA INSPIRISALI SU REŠENJE ZA NISKOENERGETSKU VENTILACIJU.

Ko bi ikada mogao da predvidi da će nam termitnjaci poslužiti kao rešenje za održivo pasivno hlađenje i održivi razvoj! Wilkinson Eyre Architects svakako jesu. Genijalnost insekata i moć tla su inspirisali niskoenergetsku ventilaciju. Pametna, slepa, mala bića termiti. Kao prirodni graditelji, oni imaju intuitivnu moć arhitektonskog inženjerstva koja im pomaže da stvore veoma složene domove od blata.// ek SLAVICA MIROVIĆ- Više u EKO KUĆI No17