nasa reklama

ARHITEKTONSKA DRAMATIZACIJA PEJZAŽA

Autori:
ENOTA
Objekat:
WELLNESS CENTAR
Lokacija:
PODČETRTEK, SLOVENIJA
Površina:
8.780
Fotografija:
MIRAN KAMBIČ

SA IZGRADNJOM POSLEDNJEG OBJEKTA TERMALIJA FAMILY WELLNESS, OVAJ NEKADA KLASIČNI ZDRAVSTVENI CENTAR PRETVOREN JE U SAVREMENI KOMPLEKS SPA I WELLNESS TURIZMA, ČIME JE TRANFORMACIJA TERMI OLIMIA U POTPUNOSTI ZAVRŠENA. TREBALO JE PRONAĆI ADEKVATNO ARHITEKTONSKO REŠENJE ZA TRAJNO NATKRIVANJE BAZENSKOG PROSTORA KAKO BI SE OMOGUĆIO   PRIJATAN BORAVAK U NJEMU I ZIMI I LETI. ARHITEKTI SU SVOJ KONCEPT ZASNOVALI NA DINAMIČNOJ I RAZIGRANOJ STRUKTURI KOJA SVOJOM DOMINANTNOM FORMOM PRIVLAČI PAŽNJU POSETILACA I OTKRIVA KARAKTER I SADRŽAJ OBJEKTA. CELA STRUKTURA BLAGO DRAMATIZUJE OKOLNI PEJZAŽ.

U oblasti Podčetrtek, u divnom zelenom krajoliku na samoj granici sa Hrvatskom, slovenačka termalna banja Terme Olimia već skoro četiri decenije pruža posetiocima mir, relaksaciju i rekreaciju i svojim lekovitim svojstvima povoljno utiče na njihovo zdravlje. Okolni pejzaž banjskog kompleksa čine šume, proplanci, njive i prostrani zeleni travnjaci. U neposrednom okruženju nalazi se srednjevekovni manastir Olimje, po kome je banja i dobila ime. Na obnovi i renoviranju ovog kompleksa angažovan je slovenački arhitektonski studio Enota, koji je svojim sjajnim rešenjima pojedinačnih objekata osvežio i osavremenio izgled i karakter celog kompleksa, objekte vešto uklopio u okruženje i topografiju terena i tako kreirao novu urbanu matricu ovog područja, a programski je upotpunio i pospešio kvalitet banjskih sadržaja i usluga.

Sa izgradnjom poslednjeg objekta Termalija Family Wellness, ovaj nekada klasični zdravstveni centar pretvoren je u savremeni kompleks spa i wellness turizma, čime je njegova tranformacija u potpunosti završena.

DINAMIČNA FORMA KOJA DRAMATIZUJE OKOLNI PEJZAŽ
Arhitekti su svoj koncept zasnovali na dinamičnoj i razigranoj strukturi uzdignutoj iznad terena, a inspiraciju za formu pronašli su u vernakularnim građevinama u okruženju. Objekat je svojim manjim delom ukopan u teren, dok se krovnom masom izdiže iz njega. Krovna struktura sastoji se iz mnoštva zarubljenih, naizgled nasumično razbacanih tetraedara, koji svojim oblikom i bojom aludiraju na grupacije okolnih seoskih kuća. Struktura je segmentirana radi postizanja statičke stabilnosti, a delom i zato da ne bi agresivno delovala na okruženje, što je krovnom prekrivaču dalo privid levitiranja nad bazenskom platformom bez ikakvih vidljivih nosača.

Krovna struktura je sa spoljne strane obložena panelima zemljanih boja, dok su paneli koji oblažu enterijer neutralne bež boje. Tetraedri su sa gornje strane zastakljeni i propuštaju sunčeve zrake u unutrašnji prostor. Otvaranje fasadnih staklenih površina omogućava nesmetan protok vazduha i cirkulisanje ljudi iz zatvorenog u otvoreni prostor u letnjem periodu. Time su zadovoljeni kriterijumi korišćenja wellness centra u svim vremenskim uslovima. Cela struktura blago dramatizuje okolni pejzaž, svojom dominantnom formom privlači pažnju posetilaca i otkriva karakter i sadržaj objekta.

KROVNA STRUKTURA SASTOJI SE IZ MNOŠTVA ZARUBLJENIH, NAIZGLED NASUMIČNO RAZBACANIH TETRAEDARA, KOJI SVOJIM OBLIKOM I BOJOM ALUDIRAJU NA GRUPACIJE OKOLNIH SEOSKIH KUĆA.

Konveksne forme krovnih segmenata u eksterijeru sagledavaju se kao konkavne strukture u enterijeru. Između njih su okačena geometrizovana rasvetna tela. Paleta bež tonova u kombinaciji sa ukrasnim zelenim biljkama i glatkom vodenom površinom enterijeru daje tropski karakter, a atmosferu čini veoma prijatnom. Uglačani bež kameni pod, vodeni slapovi, zelenilo, prodor svetlosti kroz trougle krovne otvore, cirkulacija vazduha, spoljni pejzaž – sve to aktivira čula, intenzivira iskustva i ulepšava doživljaj ovog prostora i njegove arhitekture.//ek MILICA NIKOLIĆ-Više u EKO KUĆI No29

Tropski karakter enterijera