2021. GODINA U ZNAKU ZELENE ARHITEKTURE

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Od muzeja do mesta izvođačkih umetnosti, ovo su najočekivanije zgrade koje se otvaraju ili dovršavaju 2021. godine.

Biblioteka u Njujorku

Jako upečatljiva biblioteka će krasiti naselje Kvins u Njujorku i zameniće malu ali popularnu biblioteku koja se tu nalazila. Posetiocima će nuditi dvostruko više sadržaja na prostoru od preko 1800 kvadratnih metara. Svetlost će prolaziti kroz stakleni trougao na ulazu, kao i kroz prozirni omotač koji će se prostirati dužinom cele spoljašnje konstrukcije. Prema arhitektama norveške firme Snohetta, zlatna nijansa zgrade će odražavati boju neba Long Ajlenda.

Stambeni kompleks „Aquarela“

Više od 10 godina nakon što je osvojio Prickerovu nagradu, francuski arhitekta Jean Nouvel nastavlja da zapanjuje. Među njegovim projektima je i „Aquarela“, stambeni kompleks od 650 kvadratnih metara koji se gradi u glavnom gradu Ekvadora, u Kitu. Kamene obloge, drvene roletne i spoljašnje zelenilo osmišljeni su tako da se uklapaju sa zelenom planinskom topografijom regiona.

Prvi klimatski pozitivan hotel u Danskoj

Danska će uskoro pozdraviti ono što se opisuje kao prvi klimatski pozitivan hotel, što znači da je zgrada dizajnirana tako da ne emituje velike količine ugljendioksida. Struktura je izgrađena u potpunosti od drveta, a nadograđena je upotrebom delova građevinske industrije i industrije nameštaja. Ostaci lokalnih granitoloških kamenoloma korišćeni su za ukrašavanje i izolaciju. Dve arhitektonske firme koje stoje iza dizajna – 3XN i GXN, takođe su se osvrnule i na budućnost zgrade: njeni pojedinačni delovi su povezani pomoću reverzibilnih spojeva i na taj način se mogu ponovo upotrebiti nakon što hotel dostigne kraj svog životnog veka.

Muzej u Budimpešti

Dizajniran od strane proslavljenog japanskog arhitekte Fujimoto, ovaj muzej je jedan od istaknutih dizajna projekta Liget Budapest, najvećeg javnog parka u Mađarskoj prestonici. Biće smešten u blizini živopisnog jezera Varosliget, a na njegovom talasastom krovu, nalaziće se drveće koje prodire kroz neke od većih perforacija. Proziran dizajn pomaže smanjenju razlike između spolja i unutra.

Plutajući sistem na Zelenortskim ostrvima

Tokom protekle decenije arhitektonska firma „NLE“ eksperimentisala je sa inovativnim načinima za brzu i jeftinu gradnju na vodi. Plutajući sistem kompanije Makoko, koji lokalnim graditeljima omogućava montažu modula od drveta u plutajuće A-okvire, već je korišćen za izgradnju škola u Belgiji i Nigeriji. Najnovija verzija sistema predstavlja središte performansi i umetnosti na Zelenortskim ostrvima. Izvirujući iz atlantskog okeana, u tri lagane strukture biće smeštena sala za performanse, studio za snimanje i bar, pokazujući da plutajuća arhitektura koja se lako montira može ponuditi pristupačnu alternativu tradicionalnim kulturnim mestima. // Vest pripremila Marija Milenković, mast.inž.zašt.živ.sred.

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: