I SADA VAS PROGLAŠAVAM KUĆOM I VRTOM...

Piše:
KATE GOULD, SPECIJALNI DOPISNIK EKO KUĆE IZ LONDONA
Fotografija:
THE GARDEN BUILDERS

SAVREMENA POSTAVKA ČISTIH LINIJA SA MALO ZASADA DA BI SE PRILAGODILA POSTAVCI KUĆE, BIO JE CILJ KOJI JE TREBALO POSTIGNUTI OVOM BAŠTOM. KLIJENTI SU HTELI NEŠTO OGRANIČENO I MINIMALNO, ALI SU ŽELELI I MALO PROŠIRENJE BAŠTE, JER JE ONA DO TADA BILA PRILIČNO MALA. HTELI SU DA BUDE U RAVNOJ LINIJI GLEDANO IZ PODRUMA, DA SE U NJU SMESTI MOKRI ČVOR, KAMIN I ROŠTILJ, VEŠTAČKI TRAVNJAK I BEZBEDNO MESTO GDE BI SE MOGLA IGRATI NJIHOVA DECA. KAKAV ZADATAK! POSTIĆI DA MESTO BUDE BEZBEDNO ZA DECU SA TOLIKOM VODOM I VATROM NA DOHVAT RUKE!

Cilj i zadatak ovog projekta bio je potpuni preobražaj kuće i vrta nekada prilično velikog poseda u oblasti Kensington. Kuću je renovirao arhitekta Majkl Bojd po sopstvenoj zamisli, a držao se savremenog minimalističkog stila, što je nalagalo sličan pristup uređenju vrta. Dakle, savremena postavka čistih linija sa malo zasada da bi se prilagodila postavci kuće.

Vrt je prethodno bio postavljen na malo višem terenu i okopavan je ručno. Da bi se iz renovirane kuće moglo ući u baštu  iz podruma, što je bio zahtev vlasnika, bilo je neophodno ponovo nivelisati vrt i spustiti ga za oko 1.5m. Kako se u baštu moglo prići samo kroz kuću, možete zamisliti kako je tekla ova nivelacija i izbacivanje zemlje kroz celu kuću. Noćna mora! Bašta je pretrpela dramatičnu promenu u odnosu na prvobitnu, jer je projekat rekonstrukcije kuće nalagao da jedini pristup bude iz podruma, pa su tu nakon iscrpljujućih zemljanih radova i adaptacije postavljeni donja terasa i stepenice za nju.

Klijenti su hteli nešto ograničeno i minimalno, ali su želeli i malo proširenje bašte, jer je ona do tada bila prilično mala. Hteli su da bude u ravnoj liniji gledano iz podruma, da se u nju smesti mokri čvor, kamin i roštilj, veštački travnjak i bezbedno mesto gde bi se mogla igrati njihova deca. Kakav zadatak! Postići da mesto bude bezbedno za decu sa tolikom vodom i vatrom na dohvat ruke!

U bašti je upotrebljen Portland kamen, isti kao i u unutrašnjosti kuće, i tako su se ova dva prostora ujedinila na način da se stekne  utisak da postoji jedna soba i na otvorenom prostoru.Portland je čist, beo, svetao kamen i teško ga je održavati jer zahteva stalno metenje i brisanje, pogotovo napolju, ali vredelo je.

Ovom prostoru kontrast stvaraju i na taj način ističu njegovu posebnost uredno orezani oblici živice od Buxusa i preplet Carpinusa, koji dodaju strukturu i interesantno izgledaju tokom cele godine. Takođe i usmeravaju poglede posmatrača ka udaljenom kraju bašte, gde se nalazi već pomenuti čuveni stakleni kamin.// Više u EKO KUĆI No19