BURNING MAN

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

AUTORI:

TINA MARIĆ

OBJEKAT:

FOTOGRAFIJE

LOKACIJA:

GALERIJA SINGIDUNUM

Izložba dokumentarnih i umetničkih fotografija Burning man  inspirisana je jedinstvenim događajem, art festivalom koji se svake godine održava u Blek Rok pustinji u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova kulturna, veoma artistična i jedinstvena manifestacija, ujedno festival muzike, neobičnih umetničkih instalacija i zamisli, gde svako ko dođe mora kreativno da se izrazi, svake godine se održava od poslednjeg ponedeljka avgusta do prvog ponedeljka septembra, što koincidira sa američkim Praznikom rada (Labor Day). Na vrućem pesku Nevade, uprkos prašini koju vetar neprestano kovitla, okuplja se više od 50 hiljada ljudi koji zajednički podižu najveći festival-grad u Nevadi, maštovit i inspirativan prostor koji se na kraju druženja ritualno spaljuje, da bi ponovo naredne godine nikao kao Feniks, nov, još maštovitiji i raznovrsniji.

Nekome ko nikad nije prisustvovao samom događaju teško je, gotovo nemoguće, objasniti rečima duh festivala Burning Man. Tim više očaravaju fotografije mlade autorke Tine Marić, koja ovom izložbom želi da pronikne u estetiku trenutka, atmosferu i lepotu samog događaja.

Dokumentovati  bogatstvo invencije duha Burning Man-a za  Tinu predstavlja veliki izazov, i ona mu prilazi gotovo iz pozicije znatiželjnog istraživača neke drevne ili nepoznate civilizacije. U tom kontekstu autorka upotpunjuje  postavku drugom, raznolikom dokumentarnom fotografskom, video i pisanom građom, koncipirajući izložbu kao sveobuhvatni prikaz kompleksne slike jednog sveta koji svake godine nestaje i iznova se gradi. Predočavajući deo njegove organizacije, verovanja, običaja, rituala, umetničkih dostugnuća Tina se pridružuje pokušajima mnogih koji su ga posetili i iskusili, da prenesu utiske nečega što najčešće opisuju stanjem intenzivnog, najčudnijeg sna i katarzičnog putovanja. (Brave new world for a week,  Mića Karić, katalog izložbe)// ek DR DIJANA MILAŠINOVIĆ MARIĆ- Više u EKO KUĆI No07

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: