MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 23

apr-jun 2017

NO 22

jan-mar 2017

NO 21

okt-dec 2016

 • RABO

  KABINA ZA TURISTE

  Arhitektura kao proizvod naših saznanja i istraživačkog rada odražava svest o vremenu i pojavama koje nas okružuju, te kao takva postaje jezik sporazumevanja u domenu stvaralaštva. Tri elementa koja svakako definišu arhitektonski jezik planinarskog doma Rabo jesu čista geometrija, autentični materijali i priroda, dok prostorni izraz vezuje ove elemente u celinu koja nosi proporcionalan sklad i otvara mogućnost njihovog ravnopravnog dijaloga u prostoru.

 • BUNTOVNICA

  IZ PREDGRAĐA

  Kuća koja preispituje i čak oponira gotovo svim karakteristikama gradnje u stambenim prigradskim naseljima svojom formom, otvorenošću ka okruženju i pristupom samom objektu, u završnoj materijalizaciji je funkcionalnim rešenjima pretvorena u originalan topli dom.

 • Put u SREDIŠTE

  zemlje

  Priroda je bila glavna vodilja prilikom dizajniranja savremeno osmišljenog projekta gde je akcenat dat na dve različite dispozicije. Spajanjem izuzetne geološke pozadine i industrijske intervencije skriven je pejzažni karakter u samoj njegovoj arhitekturi.

 • integracijom do potpune

  pripadnosti  prirodi

  Apartmane Ortenia čini 6 celina podeljenih u 3 kubične forme smeštene na obroncima planine u malom mestu na jugoistoku Slovenije. Arhitekti su uspeli da, vodeći računa o potrebama savremenog gradskog čoveka, objekat harmonično uklope u prirodu i da, prateći njene zakone, ne naruše krajolik i iskoriste okruženje kao element arhitekture.

ACO 

URBANI

DIZAJN

Pametna sistemska rešenja u odvodnjavanju imaju za cilj zaštitu ljudi od voda, kao i zaštitu voda od ljudi. Kompanija ACO nudi širok program rešetki različitog dizajna, u raznim bojama i od različitih materijala - od livenog gvožđa, kompozitnog materijala, nerđajućeg ili pocinkovanog čelika, koje dozvoljavaju slobodu i kreativan prostor za projektovanje. Veliki izbor dizajniranih rešetki odgovara svim arhitektonskim zahtevima kada je reč o estetici, funkcionalnosti, nosivosti i sigurnosti. Svedoci smo sve ekstremnijih vremenskih uslova koji zahtevaju složenija i promišljenija sistemska rešenja u odvodnjavanju.

TRENDOVI U KERAMICI:

ITALIJA VS. ŠPANIJA

Sukob dva koncepta koji su kulminirali pre 10-ak godina na svetskim sajmovima između ,,španske'' i ,,italijanske'' škole dizajna je doveo do zanimljivog razvoja situacije. I dok je ,,španska'' škola zastupala čist dizajn prefinjenih linija, sjajnih rektifikovanih pločica, dotle su Italijani kao majstori izbegli zamke takve proizvodnje i forsirali ,,natural look''. Iz toga su proizašli različiti koncepti i dizajni koji se i danas mogu videti kod dva reprezentativna predstavnika ovih prevaca. Dok je ,,Porcelanosa'' do skora veći deo kataloga posvetila formi i jasnim bojana, dotle je ,,Marazzi'' stavio akcenat na drvo, kamen, beton.

UMETNOST

FOTOGRAFIJA

I DIZAJN

KAO JEDNO

Fotografi Nienke Klunder i Viglius de Bie napravili su set fotografija za studio LZF , u kojima su suprotstavili fragmente nekoliko umetničkih pokreta, među kojima su nadrealizam, De Stijl i modernizam. Na fotografijama koje prate dramatični umetnički efekti, Klunder i De Bie su predstavili više ručno izrađenih drvenih lampi. Bleštavi Maslačak, graciozni Novi talas i neobični Beg samo su neke od lampi predstavljenih u ovom projektu.Diplomci holandske Akademije umetnosti i dizajna (AKV) St. Joost udružili su se 2012. godine u Valensiji i od tada ovaj dvojac pod imenom KlunderBie kombinuje Klunderov umetnički pristup fotografiji sa iskustvom u svetu visoke mode.

FOTOGRAFIJA

PHOTO BY ANDRIJA RANČIĆ

PHOTO BY ANDRIJA RANČIĆ

KULTURA

MUZIKA I NOVI DUH SVETA KOJI

SE RAĐA PRED NAŠIM OČIMA

Kad reči zaškripe i zarđaju izgubivši svoju nekadašnju snagu i uticaj, onda u pomoć nailaze stihovi, a kad i oni prestanu da (isceljujuće i nadahnjujuće) funkcionišu, na scenu stupa pesma. Ona ume da kreira novi doživljaj stvarnosti i da probije sve tvrde zidove i gvozdene predrasude.

EKO ŽIVOT

SVALBARD NA VRHU SVETA

Kročiti na Svalbard znači ući u drugu dimenziju života, tamo gde noć traje pet meseci, ponoćno sunce bije pet meseci, a sunce izlazi i zalazi po mesec dana. To je mesto gde se niko ne rađa i niko ne sahranjuje, mesto gde prolazi poslednji krak golfske struje.