MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 27

apr-jun 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 22

jan-mar 2017

 • ODRŽIVA

  ARHITEKTURA

  KONGRES SAEE

  OKTOBAR 2018

  SVETSKI POZNATI ARHITEKTI - PREDAVAČI U BEOGRADU!!!

  Na drugom međunarodnom kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST koji će se održaće se od 5. do 7. oktobra 2018. u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beograda. 10 eminentnih arhitekata, stručnjaka iz ove oblasti iz 10 zemalja sveta, će kroz umetnički, autorski i naučni pristup preneti svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, projektantima i studentima odgovarajućih fakulteta.Organizatori ove velike arhitektonske manifestacije su Magazin EKO KUĆA, Udruženje EKOKULTPLUS i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. Sve o kongresu i prijavama na www.congress-saee.com

 • PRETPLATA 2018

  Magazin EKO KUĆA daje mogućnost pretplate na godišnjem nivou po specijalnim uslovima. Pretplatite se na četiri izdanja Eko kuće do kraja februara po specijalnoj ceni sa popustom i budite u toku sa aktuelnostima iz oblasti održive, ekološke i energetski efikasne arhitekture, dizajna i umetnosti. Magazin EKO KUĆA u saradnji sa Udruženjem Ekokultplus i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, organizuje Drugi međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST koji će se održati biće održan 6. i 7. oktobra 2018. godine u  Beogradu, sa ciljem da šire afirmiše jednu od najznačajnijih tema savremene arhitekture – održivost i energetsku efikasnost.

 • IGRA OBLIKA 

  NA SUNCU

   

   

   

  Kako jednostavno arhitektonsko rešenje može da odgovori na zahteve štednje energije i uvek prisutne želje za stvaranjem novih arhitektonskih vrednosti, pokazali su arhitekti iz studija Ohlab – paloma hernaiz i jaime oliver ovim objektom smeštenim na sunčanoj Majorci. Samo naizgled jednostavna kuća rezultat je pažljive obrade svakog detalja, a glavnu ulogu u njenom oblikovnom scenariju imalo je – Sunce.

 • ZELENO

  KAO LUKSUZ

  Na brdu iznad peruanske metropole, daleko od gradske vreve, sagrađena je neobična ekološka porodična kuća. Naziv Pačamanka dobila je po drevnom peruanskom načinu pripreme hrane kuvanjem ’ispod zemlje’ uz upotrebu kamenja i zemljanog lonca (u jeziku plemena kečua ’pača’ je zemlja, a ’manka’ - lonac). Tako su starosedeoci južnoameričkog kontinenta izražavali zahvalnost i ukazivali poštovanje majci zemlji, uživajući u njenim svekolikim darovima.

 • PRIRODA U

  KADRU

  Porodična kuća na Long Ajlendu (Njujork, SAD), proistekla iz ruku Njujorškog arhitekte Pola Masija, pleni smislom za dobar život i poziva se na sintezu tekovina tradicionalnog lokalnog graditeljstva kvekerske zajednice i japanske arhitekture vrtova.

 • AKTIVNA KUĆA

  BUDUĆNOSTI

  B 10

  Kako će se živeti u budućnosti? Kako će se čuvati i trošiti energija? Da li je moguće usaglasiti estetske, urbanističke i tehnološke zahteve sa uslovima komfora i održivosti? U saradnji sa brojnim tehnolozima i naučnicima, arhitekti iz studija Werner Sobek pokušali su da odgovore na sva ova pitanja projektujući kuću koja ne samo da štedi, već i proizvodi dvostruko više energije nego što je potrebno jednom domaćinstvu. Predstavljamo vam aktivnu kuću B10.

 • KUĆA SA

  ŠARMOM

  DETINJSTVA

  Smeštena usred šume u nestvarnom i netaknutom pejzažu, Fa House dokazuje da je moguće posegnuti preko ambisa neutralnosti i bezličnosti i kreirati prostor koji oživljava uspomene iz detinjstva, ali ne konzervira prošlost koja sputava, već uvodi aktuelne arhitektonske dimenzije i interpretira arhitekturu sa svim njenim protivrečnostima banalnog i jedinstvenog, jednostavnog i složenog.

   

SVETLOST I ČISTOĆA

KAO IMPERATIV

Terasa površine 18m2 predstavlja svojstven pokušaj da se stanovniku grada obezbedi čistiji vazduh stvaranjem mesta za biljke koje mogu pomoći njegovoj detoksikaciji. Prikladno nazvana paviljonom postanka, ova terasa u svojim okvirima okuplja biljke koje nisu tu isključivo u dekorativne svrhe, već služe prečišćavanju vazduha tako što apsorbuju toksične materije iz spoljašnje sredine. Sveukupno posmatrano, reč koja najsažetije opisuje prostor terase smeštene u gusto naseljenu gradsku sredinu zagađene i sive atmosfere, jeste - svetlost.

 

 

 

Projektovanje enterijera nije ništa drugo nego kreiranje svojevrsne scenografije za korisnike, a u skladu sa njihovim navikama, obavezama, ritmom, prema njihovom ličnom scenariju. Stan o kome će ovde biti reči nije veliki, ali je savršeno odgovorio na jedan takav scenario dva brata.

 

 

 

STAN ZA

DVA BRATA

SAUNA NA

OBALI MORA

Saune su deo finske kulture i finskog nacionalnog identiteta. Na 5,4 miliona finaca dolazi 3,3 miliona sauna. Javne saune su bile uobičajeno prisutne u gradovima, ali kako danas većina novih stanova ima sopstvene saune, broj javnih sauna dramatično se smanjio. Ipak, osećaj zajedništva postaje sve važniji deo nove urbane kulture, pa javne saune ponovo postaju popularne.

 

 

 

ATINSKA PREDGRADJA - HALANDRIJA

 

Kakva je i gde je ta središnja zemlja? Upravo je antičko sredozemlje atika, trouglasta zemlja omeđena morem i sa tri planine - parnita na zapadu, pendeli na severu, odakle je vađen mermer za gradnju akropolja i imitos na istoku. Sredina tog trougla je u današnjem selu koropiju, tridesetak kilometara od centralne atine gde je, po mitologiji, vladao kralj kekrops, po obličju pola čovek, pola zmija.

PHOTO BY MIROSLAV JEREMIĆ

PRIČE O PRIRODI I NJENOM TVORCU

 

Početak trećeg milenijuma nam je dao mogućnost da priču o kraju istorije i smrti društva kakvog smo ga do sada poznavali prihvatimo ne samo kao tragično osećanje života, već i kao novu mogućnost osmišljavanja duhovne dimenzije ljudskog postojanja. Zato ću vam ovde ispričati nekoliko priča o prirodi na malo drugačiji način. Kroz pokušaj pronalaženja nečeg novog na zaboravljenim tragovima onog drevnog, večnog…