MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 23

apr-jun 2017

NO 22

jan-mar 2017

NO 21

okt-dec 2016

 • POSLOVNA ZGRADA

  KOJA PROIZVODI ENERGIJU

  Izgrađen tokom 2014. godine, ovaj poslovni objekat sa kancelarijskim i magacinskim prostorom po koncepciji i realizaciji na savršen način predstavlja misiju poslovanja kompanije koja se bavi upravljanjem vetro i solarnim parkovima. Maksimalna racionalizacija energetskih potreba, arhitektonski izraz proizašao iz funkcionalnih i ekoloških zahteva, kao i primena najsavremenijih tehnologija za efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije karakterišu sedište kompanije Windkraft Simonsfeld AG u Erstnbrunu u Austriji.

 • KOD KAO ZAPIS VREMENA

  I PEČAT SAVREMENE ARHITEKTURE

  Zahvaljujući tehnološkoj ekspanziji, u poslednjih nekoliko godina uticaj digitalnog je evidentan u svakodnevnom životu ljudi. Zadatak projektanta postao je da pronađe prave metode da u procesu projektovanja, izgradnje i opremanja  prostora iskoristi tehnologiju na pravi način, ali i da pri tome ne zanemari tradicionalne vrednosti i principe. Sve to je primenio Taro Tsuruta, japanski arhitekta koji živi i radi u Engleskoj, u projektu rekonstrukcije i čišćenja jedne stare kuće u Londonu, za koji je nagrađen prestižnim priznanjem RIBA, Stephen Lawrence Prize 2016.

 • CRKVA

  U TROPSKOM (K)RAJU

  Crkva Sv. Arhangela Mihaila je projektovana na čistini formiranoj između bujne tropske šume i  novoprobijenog asfaltnog puta, trasiranog kroz oblast sela Ebea Enuk u Ekvatorijalnoj Gvineji. Vladin ministar poreklom iz ovog zabačenog ruralnog područja želeo je da svojevrsnom zadužbinom koncipiranom u vidu kompleksa sastavljenog od crkve, parohijskog doma i multifunkcionalnog centra, pruži lokalnoj zajednici nove javne sadržaje. Ideja je bila da se na ovaj način formira fokalna tačka inače raštrkanog naselja, čime bi se cela oblast podstakla na dalji urbani razvoj.

 • ECO

  HOUSE

  Izgrađena na ravnom terenu, okružena bukovom i hrastovom šumom i poljoprivrednim zemljištem, ova održiva kuća nenametljivog vizuelnog identiteta eksplicira estetiku ljupkosti i suptilnosti kroz dijalog jednostavnih linija i principa održivosti. Težeći da se kroz životni prostor čoveka pronađu čistota, ritam i harmonija jednostavnosti, autori su se odlučili za koncept minimalizma. Tragajući za suštinom i odbacujući sve suvišno, pažnja se usmerava na detalje koji svojom suptilnošću otkrivaju univerzalne kvalitete smeštene u jednostavan objekat čije se arhitektonsko oblikovanje zasniva na modernističkom modelu kubične forme i prostornoj dinamici osnovnih geometrijskih oblika...

 • ZGRADA

  KOMPANIJE PAF

  Vođeni drugačijim uvidom u organizaciju poslovnog prostora i oslobođeni stega tradicionalnog poimanja radnog mesta, Murman arkitekter dizajnirali su objekat koji stimuliše međuljudske odnose, nadahnjuje i pospešuje kvalitet rada. Otvoren za različite intervencije, ovaj objekat oživljava ljudsku volju i artikuliše trodimenzionalnu viziju za unapređenje i promenu prostora. 

 • KUPOLA

  VIZIJE

  Ovaj objekat predstavlja tačku susreta različitih aktivnosti u neobičnom prostoru, čije postojanje nije samo cilj arhitektonskog dela, već prvenstveno rezultat novog pogleda na edukaciju, pasivnu gradnju i budućnost. Ceo koncept bazira se na protočnosti u arhitekturi i održivosti materijala u smislu njegovog najboljeg iskorišćenja u odnosu na čoveka i na prirodu koja ga okružuje.

ACO 

URBANI

DIZAJN

Pametna sistemska rešenja u odvodnjavanju imaju za cilj zaštitu ljudi od voda, kao i zaštitu voda od ljudi. Kompanija ACO nudi širok program rešetki različitog dizajna, u raznim bojama i od različitih materijala - od livenog gvožđa, kompozitnog materijala, nerđajućeg ili pocinkovanog čelika, koje dozvoljavaju slobodu i kreativan prostor za projektovanje. Veliki izbor dizajniranih rešetki odgovara svim arhitektonskim zahtevima kada je reč o estetici, funkcionalnosti, nosivosti i sigurnosti. Svedoci smo sve ekstremnijih vremenskih uslova koji zahtevaju složenija i promišljenija sistemska rešenja u odvodnjavanju.

TRENDOVI U KERAMICI:

ITALIJA VS. ŠPANIJA

Sukob dva koncepta koji su kulminirali pre 10-ak godina na svetskim sajmovima između ,,španske'' i ,,italijanske'' škole dizajna je doveo do zanimljivog razvoja situacije. I dok je ,,španska'' škola zastupala čist dizajn prefinjenih linija, sjajnih rektifikovanih pločica, dotle su Italijani kao majstori izbegli zamke takve proizvodnje i forsirali ,,natural look''. Iz toga su proizašli različiti koncepti i dizajni koji se i danas mogu videti kod dva reprezentativna predstavnika ovih prevaca. Dok je ,,Porcelanosa'' do skora veći deo kataloga posvetila formi i jasnim bojana, dotle je ,,Marazzi'' stavio akcenat na drvo, kamen, beton.

UMETNOST

FOTOGRAFIJA

I DIZAJN

KAO JEDNO

Fotografi Nienke Klunder i Viglius de Bie napravili su set fotografija za studio LZF , u kojima su suprotstavili fragmente nekoliko umetničkih pokreta, među kojima su nadrealizam, De Stijl i modernizam. Na fotografijama koje prate dramatični umetnički efekti, Klunder i De Bie su predstavili više ručno izrađenih drvenih lampi. Bleštavi Maslačak, graciozni Novi talas i neobični Beg samo su neke od lampi predstavljenih u ovom projektu.Diplomci holandske Akademije umetnosti i dizajna (AKV) St. Joost udružili su se 2012. godine u Valensiji i od tada ovaj dvojac pod imenom KlunderBie kombinuje Klunderov umetnički pristup fotografiji sa iskustvom u svetu visoke mode.

FOTOGRAFIJA

PHOTO BY ANDRIJA RANČIĆ

PHOTO BY ANDRIJA RANČIĆ

KULTURA

MUZIKA I NOVI DUH SVETA KOJI

SE RAĐA PRED NAŠIM OČIMA

Kad reči zaškripe i zarđaju izgubivši svoju nekadašnju snagu i uticaj, onda u pomoć nailaze stihovi, a kad i oni prestanu da (isceljujuće i nadahnjujuće) funkcionišu, na scenu stupa pesma. Ona ume da kreira novi doživljaj stvarnosti i da probije sve tvrde zidove i gvozdene predrasude.

EKO ŽIVOT

SVALBARD NA VRHU SVETA

Kročiti na Svalbard znači ući u drugu dimenziju života, tamo gde noć traje pet meseci, ponoćno sunce bije pet meseci, a sunce izlazi i zalazi po mesec dana. To je mesto gde se niko ne rađa i niko ne sahranjuje, mesto gde prolazi poslednji krak golfske struje.