MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

SHARE KONFERENCIJA U BEOGRADU

Najbolji arhitekti i najnagrađivaniji projekti predstaviće se na internacionalnom forumu SHARE INTERNATIONAL ARCHITECTURE AND ENGINEERING FORUM 2018 u Beogradu.

Najcenjeniji Forum arhitekture i građevinarstva u centralnoj i istočnoj Evropi održaće se po prvi put u Beogradu 24.aprila, u hotelu Metropol Palace Sheraton i okupiće vodeće stručnjake koji će govoriti i inspirisati jedni druge. Forum SHARE BELGRADE 2018 je događaj koji organizuje asocijacija ProEvent i Unija arhitekata Srbije, na čelu sa arhitektom Milanom Đurićem.

SHARE BELGRADE 2018 delovaće kao platforma za povezivanje, biznis, inspiraciju i razmenu ideja i znanja. Fokusiraće se na tekuće probleme građene sredine i njegovih aktuelnih kvaliteta, naglašavajući zajedničke težnje i uslove sa kojima se stručnjaci u centralnoj i istočnoj Evropi danas susreću u praksi. Forum je organizovan kao niz predavanja renomiranih strečnjaka i debata, što će predstavljati doprinos novom projektu. Smatramo da mladi arhitekti u usponu predstavljaju najvredniji resurs koji struka poseduje, pa je zato u  pripremi i YOUNG SHARE u formi Studentske motivacione konferencije koju će voditi jedan od naših gostiju na prvoj konferenciji SHARE u Beogradu.

SPECIJALNI GOST FORUMA SHARE BELGRADE 2018

Konferencija će posetiocima pružiti priliku da upoznaju jednog od najvažnijih savremenih arhitekata, našeg specijalnog gosta arhitektu Iana Ričija, osnivača studija Ian Ritchie Architects, iz Velike Britanije. On će predstaviti svoj projekat Centar za neurološka istraživanja i ponašanje u Sejnzberiju. Ian Riči je britanski arhitekta, pesnik i umetnik. Njegovi projekti nagrađeni su brojnim nagradama: nagradom Kraljevskog udruženja britanskih arhitekata za Staklenu baštu Terason i Londonski regata centar, nagradom Američkog instituta arhitekata za Kraljevsko Šekspirovo pozorište. Predsedavao je međunarodnim žirijem za dodelu Stirlingove nagrade, a bio je i prvi strani arhitekta koji je dobio nagradu francuske Akademije arhitekture za inovaciju.

UĆESNICI NA KONFERENCIJI Arhitekta Mauricio Meosi, senior arhitekta u studiju ZAHA HADID ARCHITECTS, biće jedan od glavnih govornika. Njegova prezentacija fokusiraće se na koncepte iza projekata stambenih objekata čuvenog studija u kompleksu City Life u Milanu. Mauricio Meosi je diplomirao na Univerzitetu u Firenci i na AA školi u Londonu. Predavao je na fakultetu u Firenci kao i na brojnim univerzitetima širom sveta. Na konferenciji će govoriti i arhitekta Kolin Bol, direktor kompanije Building Design Partnership. Bol vodi londonski studio i višestruko nagrađivani tim koji radi dizajn rasvete. Njegovi trenutni projekti  fokusirani su na razvijanje tehnika za rasvetu u objektima koji pripadaju svetskoj baštini, kao i na projekte za naučne institucije.  Kolin je osmislio seriju predavanja koja odgonetaju temu Svetlosti u okviru vere, i istražuje na koje načine je vera predstavljena iz istorijske, verske i  psihološke perspektive u arhitekturi i savremenoj umetnosti. Predavanja je održao širom Velike Britanije, Evrope, severne i  južne Amerike. Napisao je brojne članke za necionalne i međunarodne magazine koji se bave osvetljenjem, i na te teme će se osvrnuti i na predavanju u Beogradu. Dobio je više nagrada kao što su nagrada za britanski paviljon na izložbi EXPO 2015 u Milanu, za najbolji projekat rasvete, za najbolji projekat rasvete pejzaža, nagrada Američke asocijacije.     KLJUČNI UČESNICI Arhitekta Kerem Jazgan, partner u turskom studiju Yazgan Design Architecture, govoriće o svom  projektu za poslovnu zgradu YDA biznis centar u Ankari, trenutno u izgradnji. Ovaj projekat već je dobio brojne međunarodne nagrade: nagradu Svetskog festivala arhitekture, nagradu za najbolji poslovni objekat, nagradu Znak grada za najbolju poslovnu zgradu i za najbolji dizajn. Tokom svoje karijere, Jazgan je u kontinuitetu istraživao i razvijao slobodan, sistematičan i lucidni odnos između arhitektonskog pristupa koji jasno definiše koncept i proizvodnju, sa konstruktivnim fazama. Dobitnik je brojnih nagrada na različitim arhitektonskim konkursima: 2017.godine dobio je nagradu World Architecture Community za sportsku dvoranu Mustafa Vehbi Koç, i anagradu LEAF Awards 2017 za najbolji urbanistički projekat godine za gradski dok Hamamjolu.

Pejzažni arhitekta profesor Rajner Šmit, osnivač studija Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten u Nemačkoj provešće nas kroz projekat Futuristički park Kilesberg u Štutgartu. Njegovo delo fokusirano je na velike projekte pejzažne arhitekture, planiranje i urbani dizajn. Njegove najvažnije nagrade su prva nagrada na konkursu WAN Landscape Awards 2015.godine, Zlatni sertifikat DGNB 2013.godine i nagrada BDLA 2009.godine.

 

Arhitekta Anuk Ležendr, osnivač i partner u studiju X-TU Architectes u Francuskoj pričaće o fluidnoj arhitekturi muzeja Grad vina, za koji je projekat nedavno završen. On se specijalizovao prvenstveno za akademska i ekološka istraživanja kao dodatak stambenim i kulturnim objektima, takođe kombinujući složenu geometriju i parametarski dizajn. Neke od njegovih najvažnijih nagrada su: nominacija za nagradu Mis van der Roe 2016.godine, Zlatna medalja za arhitekturu i pejzaž u milanu 2015.godine, nagrada Paris Shop & Design 2014.godine i nagrada Akademije korejskih arhitekata 2013.godine.

 

 

GOSTI UČESNICI

Arhitekta Oskar Grabževski, osnivač studija OVO Grabczewscy Architekci iz Poljske  će  govoriti o svom projektu za Muzej vatre u gradu Zori. Arhitekta Dean Lah iz slovenačkog studija Enota predstaviće projekat za Kulturni centar u Ptuju, rekonstrukciju dominikanskog manastira. Arhitekta Angle Zahariev, osnivač studija A&A Architects iz Bugarske, govoriće o projektu za poslovnu zgradu Capital Fort. Arhitekta Habibe Madždabadi, osnivač i glavni arhitekta u studiju Habibeh Madjdabadi Architecture Office, jedna od najvažnijih figura savremene iranske arhitekture, govoriće na temu Arhitektura koja humanizuje: vrednost humane aproksimacije tokom procesa projektovanja. Arhitekta Vlad Gajvoronši, osnivač rumunskog studija Andreescu & Gaivoronschi, prezentovaće projekat za regeneraciju perifernih područja. Među gostima biče i predsednik makedonske asocijacije arhitekata, Martin Panovski, arhitekti Sanja i Igor Grozdanić iz studija Non-Stop iz Bosne i Hercegovine i arhitekta Sonja Radović jelovac, glavni arhitekta studija Syntehsis iz Crne Gore.

Čast nam je da budemo domaćini ovako velikom broju izvrsnih inernacionalnih predavača. Pridružili su nam se i  neki od najvažnijih savremenih srpskih arhitekata. Naš lokalni gost je predsednik Društva arhitekata Beograda, arhitekta Vesna Cagić Milošević, arhitekta Predrag Milutinović, osnivač studija MAPA arhitekti, arhitekti Marja i Petar Simović iz studija Simović, arhitekti Jelena i Goran Vojvodić, sonivači biroa BiroVIA, arhitekti Dijana i Vladimir Anđelković iz studija a2arhitektura i arhitekta Miroljub Stanković, partner u Kontra studiju.

 

 

 

Za više informacija o konferenciji SHARE Belgrade 2018 posetite: 

Facebook:  https://www.facebook.com/abplus/

Twitter: https://twitter.com/ArchTradeEvents

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/abplus-events/

Or visit our website: http://share-architects.com/