MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

Beograd unapređuje energetsku efikasnost - GSP ide ka konceptu eko-drajva

 Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević otvorio je danas u Starom dvoru dvodnevnu konferenciju Ubrzanje efikasnosti zgrade: izazovi i mogućnosti u centralnoj i istočnoj Evropi, čiji je cilj unapređenje energetske efiksanosti, u organizaciji UNEP-a (Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija), navodi Beoinfo.
On je istakao da je energetska efiksanost, odnosno koncept održivog razvoja jedan od ključnih prioriteta Grada Beograda, i kao takav vodeći u ovom delu Evrope i sveta. - Gradonačelnik i i UNEP su 2016. godine potpisali dokument o pristupanju Grada Beograda globalnom projektu Daljinska energija u gradovima (DES) - podsetio je Milosavljević i dodao da je Beograd u ovom projektu obezbedio status grada šampiona Champion City, koji imaju samo tri grada u svetu.
Prema njegovim rečima, u prvoj polovini 2016. UNEP i Svetski institut za resurse (WRI) pozvali su Beograd da se priključi i drugom kompatibilnom projektu Akcelerator efikasnosti u zgradama (BEA), koji je i tema ove konferencije.
- Za ovaj projekat je Grad Beograd, pored još šest gradova, obezbedio poseban status, takozvani Deep dive. Tačnije, naša prestonica je jedini grad na svetu koji realizuje oba projekta sa navedenim statusima, što Beogradu otvara izuzetne mogućnosti u cilju dupliranja udela obnovljivih izvora i energetske efikasnosti - ukazao je pomoćnik gradonačelnika.
On je dodao da se u Strategiji grada Beograda, koja je nedavno usvojena, prepoznaje i pozicionira energetska efikasnost kao jedan od ključnih ciljeva.
- U okviru te strategije postavljen je koncept razvoja Grada Beograda u smislu pokretanja velikih investicija, koje su bitan uslov za dalji razvoj srpske prestonice, a posebno smo se osvrnuli na investicije u oblasti energetike, sa potciljem energetske efikasnosti. Cilj je da se realizuju veliki razvojni projekti, poput restrukturiranja deponije u Vinči, za koji je potpisan ugovor o javno-privatnom partnerstvu, ali i da se realizuju i manji pojekti, među kojima je i proces unapređenja energetske efikasnosti samih zgrada. U okviru te strategije do sada je uređeno više od 200 fasada, ali smo i prva lokalna samouprava u Srbiji koja je osnovala Fond energetske efikasnosti, čiji je osnovni zadatak da se omogući zamena fasada i stolarije na javnim i stambenim zgradama – naveo je Milosavljević.
On je zaključio da Grad Beograd prepoznao potrebe energetske efikasnosti, ali i koncept održivog razvoja koji podrazumeva i zaštitu životne sredine.
- U tom segmentu Grad Beograd je nabavio pet električnih autobusa radi smanjenja emisije štetnih gasova. Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd ide ka konceptu eko-drajva, koji će omogućiti smanjenje štetnih gasova u vazduhu, ali i uštede goriva od dva do 3% – najavio je pomoćnik gradonačelnika.
Cilj projekta DES je proširenje ulaganja u ekološki povoljnije sisteme daljinske energije u gradovima.
Projekat treba da do kraja 2018. godine donese plan prioritetnih investicija u daljinskom grejanju Beograda, takođe i akcioni plan za realizaciju usvojene strategije uz izradu jedne do dve studije izvodljivosti za upotrebu obnovljivih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja u Beogradu, naveli su organizatori, prenosi Beoinfo.