STAN KAO LABORATORIJA USPEHA

Autori:
MR VLADIMIR LOVRIĆ
Objekat:
APARTMAN
Lokacija:
WEST 65, BEOGRAD
Fotografija:
RELJA IVANIĆ

UREĐENJE LUKSUZNOG APARTMANA NAŠEG ISTAKNUTOG TENISERA DUŠANA LAJOVIĆA U NOVOIZGRAĐENOM STAMBENO-POSLOVNOM KOMPLEKSU WEST 65 NA NOVOM BEOGRADU PREDSTAVLJALO JE POSEBAN IZAZOV I INSPIRACIJU ZA ISKUSNOG ARHITEKTU VLADIMIRA LOVRIĆA.

Na želju investitora da stan bude nekonvencionalan, ali i da postavi nove standarde u komforu i kvalitetu života, arhitekta Lovrić je odgovorio idejom potpuno otvorenog funkcionalnog koncepta prostora koji slobodno teče u vertikalnom i horizontalnom smislu. Fluidnost udružena sa dominantnom belom gamom potpuno dematerijalizuju atmosferu stana, čineći od njega medij namenjen jednoj višoj spoznaji odnosa između čoveka i prostora.
Enterijer stana je naglašeno individualan i nosi snažan autorski pečat. ‘Potpis’ autora vidljiv je u svakom kadru prostora, ali ne na način kako bi se moglo pretpostaviti, već tako da on zapravo signira modus vivendi vlasnika. Utisak kojim smo preplavljeni jeste da je simbioza stavova arhitekte i investitora rezultirala izuzetnom harmonijom i neprekidnom uzajamnom nadogradnjom.

‘Dizajniranju ovog enterijera pristupio sam profesionalno i bio sam zainteresovan za različite aspekte životnih potreba i navika klijenta, a onda smo tokom realizacije projekta razvili partnerski odnos u kome obe strane daju svoj doprinos koristeći jedna drugu kao inspiraciju. Bilo mi je zadovoljstvo da otkrijem i potenciram Ducijevo osećanje za estetiku prostora i da osmislim i realizujem njegove zahteve i ideje. Verujem da će ukupan komfor stana, kao i dizajn enterijera sa neomeđenim svetlim prostorima, doprineti kvalitetu njegove igre na putu ka vrhu svetskog tenisa’, kaže arhitekta Lovrić.

Apostrofiran ‘open space’ koncept, brisanje granica između intimnog i javnog, okupanost svetlošću i vedrinom, sastavni su elementi paradigme životne radosti, kojom nedvosmisleno odiše atmosfera. Upotrebljena rešenja i potezi su duhoviti, lucidni, sa jasnom namerom da podstaknu kontemplaciju i maštu i da poljuljaju poverenje u čula. Stan u celini liči na kosmičku letelicu u kojoj nema sile gravitacije, te zidovi lebde, a ravni poda i plafona teku kroz vreme. Prostor je u stalnom pokretu, isto kao i njegov vlasnik, isto kao i sve što postoji – od atoma do svemira.

Ulazeći u stan, sagledavamo likovno dominantan sled visokih, elegantnih belih frontova, koji teku u neprekinutom nizu objedinjujući funkcije garderobe, kuhinje, trpezarije i bara, i sa svojom osnovom u obliku levka imaju simboličnu funkciju pripreme za sve ostalo što nas u prostoru čeka. //ek Mare Janakova Grujić-Više u EKO KUĆI No30

Kuhinja opremljena rasvetom koja menja boje glavni je faktor ‘bojenja atmosfere’ stana.

Stan je okupan svetlošću u svakom delu dana, a sistem rasvete je postavljen tako da je gotovo nevidljiv.

‘Lebdeći’ krevet i minimalistički radni sto u spavaćoj sobi.

Terasa je naglašena kao deo stana koji prezentuje lokaciju na kojoj se objekat nalazi – urbanost nasuprot intimnom svetu.