MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

SADRŽAJ No 28

26
34
26
PUTOVANJA
Lefkada - belo ostrvo srećnih ljudi
Lefkada je omiljena je destinacija u Grčkoj, a u poslednjih desetak godina sve više je posećuju i turisti iz Srbije. Razloga za to ima na pretek, ali ipak će se ovde najviše pronaći ljubitelji prirodnih lepota - kristalno bistrog mora i divljih mediteranskih pejzaža.
34
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Urbana pešačka oaza
Nadomak centru Madrida, udaljena od agresivne i prenaglašene arhitekture ovog grada opterećenog saobraćajem, što je jedna od bitnih karakteristika svih svetskih metropola današnjice, leži urbana pešačka oaza - novoizgrađeni stambeni kompleks Caledonia.
72
84
72
ENTERIJER
Voda kao inspiracija
Uravnoteženim spojem različitih vrsta umetnosti dizajna, vajarstva i slikarstva objedinjenih u polju arhitektonske pojavnosti stvara se nov estetički organizam sa licem živog umetničkog prostornog oblika.
84
INTERVJU
Dim Tim Art
Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić, koji zajedno sa svojom ćerkom Iskrom, čine umetničko kolaborativnu grupu Dim Tim Art za magazin EKO KUĆA govore kako su počeli da se bave ovom nesvakidašnjom vrstom umetnosti, otkrivaju šta je sve potrebno da bi nastao mural.
90
90
DIZAJN
Paviljon zvani kapljica
Inspiracija za ovaj paviljon bila je obična kapljica vode u stanju mirovanja. Njena forma, obla a ipak stabilna, dala je autoru ideju da dizajnira samonoseću strukturu koja se može koristiti kao izložbeni prostor, gostinska soba, staklena bašta, vrtni paviljon ili prostor za rekreaciju.
44
54
44
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
2Y – Sinergija sklada i kontrasta
Arhitektura 2Y porodične kuće uspela je da prihvati potencijale lokacije i da prirodnu topografiju terena iskoristi za oblikovanje objekta. Potpunim vizuelnim otvaranjem fasada, iskustvo jedinstva sa prirodom je predato korisniku.
54
MUZEJ
LASKO IV
Projekat centra za posetioce lokacije Lasko povezao je arhitekturu, dizajn, istoriju i naraciju u spoj koji posetiocima omogućava da naslute koliko je moralo biti uzbuđenje naučnika koji su pre skoro osamdeset godina otkrili ovu pećinu.
82
106
82
(EKO) KULTURA
Photo by Slobodan Krstić
Prof. dr Maja Volk – Tango u Srbiji Dragoslav Bokan – Putovanje kao večna tema
106
DRVENA ARHITEKTURA
Otisci tradicije
Centar za posetioce smešten u veličanstvenom krajoliku provincije Hebej u Kini predstavlja višestruko kodirano arhitektonsko delo, od svedenosti u duhu savremene estetike i privilegovanja utilitarnosti do reference na vernakularnu arhitekturu jurta iz regiona i modernog transponovanja regionalne tradicije u duhu kineske arhitektonske paradigme.
62
66
62
BAŠTE
Vrt u srcu Londona
Novi West End vrt je mesto u Londonu gde je vazduh prečišćen zahvaljujući stablima nekih vrsta drveća koje istovremeno obezbeđuju zaklon i privatnost korisnicima, i to u svim vremenskim prilikama, kroz sva godišnja doba.
66
VRTOVI
Paleta boja kao tema dizajna
Koloritna šema kao ideja oko koje se gradi dizajn vrta sprovodi se tako što se nit jedne ili više boja uzetih iz unutrašnjosti dalje proteže kroz vrt, čime se dva prostora povezuju u celinu.
114
122
122
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Ex of In
Objekat istražuje jezik prostora sa ciljem da energiju unutrašnjeg prostora poveže sa ekologijom okruženja ispitujući tekuće klišee arhitektonskog stila i komercijalne prakse. Ex of In kuća predstavlja izveden manifest istrtaživačkog projekta IN arhitektonskog biroa Stiven Holl Architects, čija je tema analiza pojma ’unutra’.
122
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Neodoljiva lakoća življenja
Porodična kuća na severu Portugalije podignuta je kao dosledni primer organske arhitekture. Struktura kuće stoji u izrazitoj harmoniji kako sa okolinom, tako i sa samom ljudskom prirodom. Relativno mala kuća od svega 140 m2 veliki je omaž prirodi.