MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 26

jan-mart 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 22

jan-mar 2017

SADRŽAJ No 26

28
34
28
EKO OAZE
Stolovi - narcisima u pohode
Planina Stolovi se nalazi jugoistočno od Kraljeva. Zauzima prostor između Ibra, Ribnice i Gvozdačke reke. Iako je okružena mnogobrojnim rekama, planina je skoro gola, sa nešto malo bukovih i hrastovih šuma.
34
ARHITEKTURA
Skijaški raj Oberholz
Sa ivice italijanskih Dolomita, na nadmorskoj visini od 2.096 metara nenametljivo se spušta i razvija struktura u vidu tri grane iz kojih se pruža panoramski pogled na tri planinska vrha centralnih Alpa.
76
76
ENTERIJER
Novo pod plaštom starog
Projekat adaptacije stare garaže u spektakularan dom i radni prostor najpre se može opisati kao transformacija koja predstavlja fantastičnu zamisao punu emocija i duhovnih vrednosti. Sav korišćeni materijal potiče od srušene poslovne zgrade koja se nalazila pored nje.
84
(EKO) KULTURA
Photo by Boro Rudić Prof. dr Maja Volk – Sentimentalno putovanje po Škotskoj Dragoslav Bokan – Ekološko pitanje opstanka sveta
INTERVJU
Princeza Danica Marinković
U ekskluzivnom intervjuu za Magazin EKO KUĆA multimedijalna umetnica Dana MAAR, a sada srpska princeza Danica Karađorđević govori nam o svom umetničkom i bajkovitom životnom putu.
42
54
42
REKONSTRUKCIJA
3Shoebox house
Objekat emituje simbole prošlog vremena i koristi identitet starog kao povod za nove prostorne intervencije, gradeći na rubovima spoja staronovo stvarnost promenljivosti i savitljivosti koja prati potrebe savremenog čoveka.
54
REKONSTRUKCIJA
Kamena kuća
Ova mala kuća krije brojne ‘slojeve’ – detalje različitih vremenskih perioda tokom kojih je oštećivana i obnavljana. Objekat datira iz perioda renesanse i baroka, pa je ova istorijska potka bila početna tačka od koje se krenulo u razradu.
94
108
94
DIZAJN
Igre bez granica
U potpunosti izgrađena od drveta i postavljena na kosom terenu, struktura igraonice ’Pet polja’ je prilagođena maloj deci i njihovoj velikoj mašti, sa vratima i stepeništima koja ne vode nikuda, ali gde ih kroz aktivnosti i sopstvenu kreativnost ona povezuju sa svetom bezbrižne igre.
108
REKONSTRUKCIJA
Kontrast klasičnog i modernog
Vođen idejom da pronađe najprirodniji pristup samom kontekstu i temi dizajna, autor je rekonstruisao ovu kuću koja se diči kosim krovom i svojom se linijom uklapa u arhitektonski lokalni jezik, a istovremeno mu predstavlja kontrast materijalizacijom i pročišćenim detaljima.
66
70
66
BAŠTE
KROVNA TERASA
Moderan veseo prostor pun boja koji će služiti za odmor i opuštanje i druženje sa gostima, bio je zadatak koji je klijent stavio pred dizajnere vrta, što je podrazumevalo odvajanje prostora za sedenje od prostora za obedovanje, kao i uvođenje intimnog prostora za ’doručak sa pogledom na reku’.
70
VRTOVI
Mesto gde stanuje drveće
Prepoznatljiva i krajnje neobična zgrada, isto tako neobično nazvana - Kuća za drveće, ušuškana je u tipični vijetnamski obrazac ulice. U sebi uspešno kombinuje jednostavne idejne ambicije sa upečatljivim, dobro utemeljenim formalnim izrazom.
116
122
116
REKONSTRUKCIJA
Preporod ruševine
Na padinama škotskih brda nalaze se brojne ruine kamenih kuća iz prethodnih vekova. Odlikuju ih savršene lokacije sa kojih se pružaju vizure ka više nego živopisnom okruženju. Zapažena od strane investitoraentuzijaste, jedna takva ruina doživela je svoju renesansu.
122
ARHITEKTURA
Kuća u šumi
Ideja o minimumu kao specifičnoj prednosti duha nad materijom, kombinovana sa istinskom impresioniranošću prirodnom lepotom mesta, predstavljale su polazište u procesu projektovanja ove kuće..