MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

SADRŽAJ No 23

28
38
28
EKO HEROJI
Čovek ispred svog vremena – Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin svetski naučnik i izumitelj, profesor Kolumbija univerziteta, dobitnik je Pulicerove nagrade i mnogobrojnih priznanja za svoj naučno istraživački rad. Ceo svet je zadužio svojim izumima, a sve nas svojim nebrojanim dobrim delima.
38
ARHITEKTURA
Integracija kontrasta
Uticaj japanskih estetskih principa, održivost i polazak od ahretipa karakteriše projekat ove kuće i njen odnos prema pokrenutom terenu. Ovaj objekat je primer da kuća za odmor van grada ne mora da bude vikendica.
74
82
74
ENTERIJER
Enterijer od svetla
Nekadašnje skladište u Londonu rekonstruisano je i transformisano u stambenu kuću. Stara struktura od opeka nalazi se na parceli ušuškanoj u gusto izgrađenom gradskom tkivu.
82
PRICKEROVA NAGRADA
Arhitektura kao putovanje
U ekskluzivnom intervjuu za magazin Eko kuća ovogodišnji dobitnik Prickerove nagrade, španski arhitektonski studio RCR Arquitectes, govore o tome kako jedan autorski tim funkcioniše tokom kreativnog procesa.
90
KONKURSI
Gradska galerija
Beograd dobija novu gradsku galeriju na Kosančićevom vencu. Predstavljamo vam nagrađene radove kroz različite vizije.
46
56
46
ODRŽIVA ARHITEKTURA
Plutajući raj za studente
Nedostatak studentskog prostora i povećanje broja studenata u Danskoj inspirisalo je poznati studio BIG da osmisle novi model za studentsko stanovanje – plutajući ekološki raj od recikliranih kontejnera za mlade ljude i njihove životne potrebe.
56
ARHITEKTURA
Kuća vrt
Kao odgovor na proširenje porodice izgrađena je kuća u u dvorištu postojećeg objekta. Lokacija u centru Londona je postavila pred autore složen zadatak da projektuju ukopan objekat koji se svojim savremenim oblikovanjem, položajem, neobičnim otvorima i dispozicijom sadržaja izdvaja iz okruženja i ne narušava vizuru mesta.
80
108
80
(EKO) KULTURA
Photo by Andrija Rančić Prof. dr Maja Volk – Svalbard – Na vrhu sveta Dragoslav Bokan – Muzika i novi duh sveta koji se rađa pred našim očima
108
ARHITEKTURA
Hotel Sobreiras
Vodimo vas u hotel u kome je postignut sklad prirodnog konteksta i arhitekture i na taj način su stvoreni uslovi za ugodan i nezaboravan predah od svakodnevnih obaveza. Kombinacija imena oblasti u kojoj se hotel nalazi i vrste hrasta plutnjaka koji raste u okolini i koji je korišćen u izgradnji objekta, bila je inspiracija za naziv hotela.
64
68
64
BAŠTE
Sveža bašta
Evo nam opet proleća! Prošla je i 2016, brzo kao i sve godine pre nje, i sat nam ponovo otkucava dane preostale do početka prolećnih radova u vrtu. Baštovani se pripremaju za mesece koji prethode početku leta, za vreme kada neće moći da dignu glavu od posla.
68
VRTOVI
Jedinstveni otvoreni prostor u službi nauke
Medicinski vrt poznate farmaceutske firme Novartis u okviru naučno istraživačkog centra, postalo je mesto koje slavi čulne pojave svih vrsta, pročišćenje i lekovitost. Osim estetskog i osećajnog karatktera, ovaj vrt ima i karakter svojevrsnog korita, ‘kolevke’ farmakoloških ispitivanja i istraživanja.
116
122
116
REKONSTRUKCIJA
Crna je dobra
Poput jin/jang simbola – crno/bela igra masa oblikuje kontrast dve suprotno različite forme koje se upotpunjuju i služe istoj funkciji – svakodnevnim aktivnostima udobnog porodičnog života. Želja autora bila je da se skromnom dogradnjom postojećeg objekta, tradicionalne arhitekture sa kosim krovovima, da savremeni pečat okruženju u kome se nalaze.
122
DRVENA ARHITEKTURA
Kuća na vodi
Prirodno okruženje je uvek inspiracija i izazov za arhitekte da tom kontekstu ništa nije potrebno ni dodati ni oduzeti. Kuću između planina je uklopljena u raznovrsne teksture koje čine magmatske stene, šaroliko drveće, bujno zelenilo i vodene površine različitih boja i veličina.