MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

SADRŽAJ No 27

28
38
28
EKO OAZE
Subotica - Grad secesije
Subotica je grad za koji se vezuje više do 200 naziva, poznata i kao ‘varoš na pesku’, u kojoj su se sukobljavali interesi mađarske, srpske, turske i austrijske države. Bila je važna raskrsnica iz koje su se granali železnički koloseci na sedam strana, a danas je kapija Srbije prema Evropi.
38
PASIVNA KUĆA
Igra oblika na suncu
Objektat smešten na sunčanoj Majorci pokazuje kako jednostavno arhitektonsko rešenje može da odgovori na zahteve štednje energije i uvek prisutne želje za stvaranjem novih arhitektonskih vrednosti.
80
84
80
VRTOVI
Svetlost i čistoća kao imperativ
Terasa koju predstavljamo u svojim okvirima okuplja biljke koje nisu tu isključivo u dekorativne svrhe, već služe prečišćavanju vazduha tako što apsorbuju toksične materije iz spoljašnje sredine.
84
ENTERIJER
Stan za dva brata
Stan o kome će ovde biti reči nije veliki, ali je savršeno odgovorio na scenario dva brata, u skladu sa njihovim navikama, obavezama, ritmom.
92
DIZAJN
Sauna na obali mora
Saune su deo finske kulture i nacionalnog identiteta. a osećaj zajedništva je sve važniji deo nove urbane kulture, pa su javne saune ponovo popularne, a jedna je izgrađena na samoj oblali mora.
46
54
46
PODZEMNA ARHITEKTURA
Zeleno kao luksuz
Na brdu iznad peruanske metropole sagrađena je neobična podzemna ekološka porodična kuća. Naziv Pačamanka dobila je po drevnom peruanskom načinu pripreme hrane kuvanjem ’ispod zemlje’ uz upotrebu kamenja i zemljanog lonca.
54
PRICKEROVA NAGRADA
Balkrišna Doši
Ovogodišnji dobitnik Prickerove nagrade, indijski arhitekta Balkrišna Doši, nastavio je niz laureata iz prethodnih nekoliko godina, koji su gradili i grade u lokalnom kontekstu, za lokalne zajednice, a čije delo prepoznaje čitav svet.
90
108
90
(EKO) KULTURA
Photo by Miroslav Jeremić Prof. dr Maja Volk – Atinska predgrađa Dragoslav Bokan – Eko teologija: Priče o Prirodi i njenom Tvorcu
108
NULTA KUĆA
Aktivna kuća budućnosti
Kako će se živeti u budućnosti? Kako će se čuvati i trošiti energija? Da li je moguće usaglasiti estetske, urbanističke i tehnološke zahteve sa uslovima komfora i održivosti? Predstavljamo vam aktivnu kuću B10 koja ne samo da štedi, već i proizvodi dvostruko više energije nego što je potrebno jednom domaćinstvu.
62
76
62
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Priroda u kadru
Porodična kuća na Long Ajlendu pleni smislom za dobar život i poziva se na sintezu tekovina tradicionalnog lokalnog graditeljstva kvekerske zajednice i japanske arhitekture vrtova.
76
BAŠTE
Off-grid sistem u londonskom parku
Instalacija New West End Garden je savremena interpretacija arhitekture i ozelenjavanja jednog londonskog trga utemeljena na primeni ekološki pozitivne tehnologije.
116
124
116
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Kuća sa šarmom detinjstva
Ovaj objekat dokazuje da je moguće posegnuti preko ambisa neutralnosti i bezličnosti i kreirati prostor koji oživljava uspomene iz detinjstva, ali ne konzervira prošlost koja sputava, već uvodi aktuelne arhitektonske dimenzije i interpretira arhitekturu sa svim njenim protivrečnostima banalnog i jedinstvenog, jednostavnog i složenog.
124
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Plutajući smeštaj
Eko-hotel pod nazivom Cabanes des Grands Cepages sastoji se od deset individualnih jedinica postavljenih na obalu jezera. Jednostavne sofisticirane kabine okružene jezerskom trskom podsećaju na primitivne kružne i kvadratne konstrukcije koje plutaju na vodi kao splavovi.