MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

SADRŽAJ No 22

28
28
EKO OAZE
Nacionalni park Tara
Planinom Tarom vijugaju četiri puta - tri od Bajine Bašte ka Predovom krstu, Mitrovcu i Kaluđerskim barama i jedan od Šargana do Kaluđerskih bara. Vodimo vas kroz svojevrsnu avanturu, kakvu u zimskom periodu predstavlja obilazak Tare.
36
EKO ARHITEKTURA
Zimska idila na skijaškoj stazi
Planinski restoran Bjork smešten je na skijaškoj stazi, na obodu šume i usred nepreglednih proplanaka skijaškog centra Hemavan u Švedskoj. Zahvaljujući formi koja podseća na vernakularnu arhitekturu regije, postao je simbol planinske zimske idile.
64
BAŠTE
Čudesna voćka sa 40 različitih plodova
Koristeći drevnu tehniku kalemljenja, Sam Van Aken je kreirao čudesno drvo na kome rađa 40 različitih vrsta voća i definisao ga kao svojstven umetnički projekat. Ovo magično stablo na sebi nosi na desetine različitih vrsta koštunjavog voća.
70
ENTERIJER
CLARKS STUDIO
Prostor u kome radimo odraz je našeg duha i shvatanja i umnogome deluje na nas kao individue, pa je važno da sagledamo i definišemo suštinu naših potreba koju će radni ambijent ostvariti. Dizajn Studija Clarks predstavlja rekonstrukciju i adaptaciju fabrike koja datira iz 1825. godine, u kojoj se proizvodio alat za pravljenje obuće.
78
78
(EKO) KULTURA
Photo by Mario Leone Bralić Prof. dr Maja Volk – Kroz Amazoniju Dr Sava Mićić – Šta svakii muškarac treba da zna Dragoslav Bokan – Utopija koja postoji, usred Srbije
44
REKONSTRUKCIJA
Kuća u kući
Arhitektonski koncept porodične kuće sagrađene u okviru sačuvanih zidova nekadašnje štale, predstavlja pravu lekciju o tome kako prostor može pozitivno uticati na korisnike, izazivajući ih materijalima i neočekivanim prizorima i detaljima.
50
NOVOSTI
Plutajuće vile u Dubaiju
Plutajuće vile se nalaze u Persijskom zalivu, nekoliko kilometara udaljene od obale Dubaija. Možda ste već čitali o njima, ali da li ste znali da je Alumil sa svojim inovativnim sistemima imao veliki udeo u izgledu ovog fascinantnog projekta!?
80
INTERVJU
Dejana Kabiljo
Po obrazovanju arhitekta i industrijski dizajner, a pre svega umetnica, Dejana Kabiljo za sebe kaže da stvara umetnost ’za sve nas sa malim slabostima, lošim navikama i opsesijama’. Za Magazin Eko kuća govori o velikom međunarodnom iskustvu, domaćoj umetničkoj sceni i planovima za naredni period.
106
ODRŽIVA ARHITEKTURA
Sedam malih čuda
Posmatramo ljude oko sebe, mislimo: svima je dobro, a naši su problemi najveći. Predstavljamo vam mali, a ipak po mnogo čemu velik i značajan objekat gde oboleli od raka, kao i članovi njihovih porodica i prijatelji, mogu potražiti savet i utehu.
52
EKO ARHITEKTURA
Orah, kuća i terasa
U arhitektonskom smislu, nadogradnja ne mora biti isključivo poslednji nivo višespratnice ili aneks postojeće zidane strukture. Nadograditi se može i komfor i pogled, ili u posebnim slučajevima nalik ovom, čak i priroda.
60
VRTOVI
Ništa nije neizvodljivo
Hoćemo vrt, smislite nešto! Investitori su svoja očekivanja izrazili kratko i jasno, a dizajnerka vrtova obavila svoj deo posla brzo i nadahnuto. Izvođači radova su oberučke prihvatili izazov i inventivni dizajn materijalizovali u ljupki parkić iza kuće. Predstavljamo vam engleski vrt bez travnjaka.
114
ODRŽIVA ARHITEKTURA
Savremena interpretacija tradicionalne brazilske kuće
Kreativnu energiju i beg od svakodnevne rutine života u kući ili stanu, deca često pronalaze u prirodi, reinterpretirajući životni prostor kao kolibu u šumi ili kućicu na drvetu. Ova kuća korisnicima daje novu energiju i otvara drugačiji pogled na svet.
122
ODRŽIVA ARHITEKTURA
Do kuće za pet meseci
Kako brzo doći do komforne, održive kuće iz snova, i to po prihvatljivoj ceni? Upotreba drveta kao osnovnog materijala omogućila je arhitektima da primenom jednostavnih montažnih modularnih rešenja udovolje kompleksnim zahtevima investitora i da mu u roku od samo pet meseci predaju ključeve novosagrađene drvene kuće za odmor.