MAGAZIN ZA EKO ARHITEKTURU I KULTURU

NO 28

jul-avg 2018

NO 23

apr-jun 2017

NO 27

apr-jun 2018

SADRŽAJ No 21

28
38
28
PUTOVANJA
KRIT
Duh i tradicija Krita, karakter, temperament i harizma njegovih stanovnika, arheološke i mitološke tajne Minojske civilizacije i bogata istorija ovog ostrva, neverovatne plaže i prirodna bogatstva... O svim ovim temama piše glavni i odgovorni urednik EKO KUĆE Vladimir Lovrić, i otkriva šta nikako ne smete da propustite kada posetite najveće grčko ostrvo.
38
EKO REKONSTRUKCIJA
Od kolibe do sunčane oaze
Oronula stara zgrada nadograđena je i rekonstruisana uz primenu izuzetnih rešenja za korišćenje bioklimatskih uticaja i sunčeve svetlosti, po projektu arhitekte Mareja Kara, a prema želji njegovih roditelja, koji su vlasnici kuće.
70
74
70
VRTOVI
Zelena laboratorija
Na delu padine Savskog amfiteatra, u samom centru grada, nikao je jedan nesvakidašnji vrt. Netipičan u svakom pogledu, ovaj prostor je hrabro poneo epitet prvog urbanog vrta u Beogradu.
74
VRTOVI
Vrt sećanja
Nekonvencionalan vrt sećanja obuhvata i umetnička nastojanja da zajedno sa pejzažnim dizajnom formira posebnu urbanističku zonu. Istovremeno, ovakav vrt je deo svakodnevnog života, komunikacije i interakcije u gradu.
78
78
ENTERIJER
Novi sjaj starog stana
Korelacijom estetike i namene i pravilnom dispozicijom elemenata, od neuglednog enterijera stvoren je udoban i inspirišući prostor koji reflektuje karakter vlasnika, ali i duha samog Meksiko sitija – grada sa očuvanom tradicijom uklopljenom u moderni način života.
46
54
46
BIOKLIMATSKA ARHITEKTURA
Život među krošnjama
Okrenuta nebu, krovna terasa kuće sa bogatim sadržajem za odmor predstavlja deo prizora koji je, nezavisno od okoline kojoj pripada, likovno potpuno autonoman. Odlikuje ga optimalan odnos celine i detalja povezanih sa prirodnim kontekstom.
54
KONGRES
Eko inovacije u primeni betona
Prvi međunarodni kongres građevinskih materijala – BETON, okupio je veliki broj domaćih i svetskih stručnjaka.
88
106
88
INTERVJU
Uvek u pokretu - Klaus Mertens
Arhitekta, dizajner, umetnik i profesor Klaus Mertens uspešno spaja više zanimanja, i deluje u Nemačkoj, Srbiji i Etiopiji. U razgovoru za EKO KUĆU otkriva šta povezuje sva polja njegovog delovanja, kako je afrička kultura uticala na njegov rad i kakav utisak je na njega ostavila srpska kulturna scena.
106
(EKO) KULTURA
Photo by Vladan Milisavljević Dr Ana Gifing – Zdravlje je veoma kompleksan pojam Dr Dušan Pavlović – U ravnoteži je pola zdravlja Dragoslav Bokan – Proces čišćenja: Haos kao prljavština tela, duše i duha Prof. dr Maja Volk – Moji psi
58
66
58
EKO REKONSTRUKCIJA
Prostor za igračke
Prirodno osvetljena i dugačka kuća, uredna i puna igračaka, mali prostor sa mnogo mesta, sve to deluje kao neostvarljiv spoj. Rešenje je u podu, osmišljenom kao džinovska kutija-orman za odlaganje stvari.
66
BAŠTE
Mirisi u vrtu
Vrtovi prvenstveno treba da izgledaju lepo, ali važno je i kako deluju na naše raspoloženje. Ako bismo se rado u njemu zadržali, zašto bismo to učinili? Verovatno zato što je neki miris prizvao sećanja ili misao na prošli događaj koji nam se urezao u pamćenje.
114
122
114
ODRŽIVA ARHITEKTURA
(NOVI) PEJZAŽ
Da li pre ispuniti potrebe korisnika ili projektovati u odnosu na okruženje? Logično – i jedno i drugo. Islandske kuće za odmor u prirodi zadovoljile su oba uslova. Omogućile su korisnicima istinsku integraciju sa prirodom tako što su i same utonule u pejzaž.
122
EKO ARHITEKTURA
Ulica kao inspiracija
Značaj uspomena, ostataka, antikviteta i priča predstavljao je početak kreativnog arhitektonskog procesa kojim kuća Sajgon prkosi nasilnom prozapadnom graditeljskom pomodarstvu i na najbolji način otelotvoruje čuveni ‘genius loci’ - suštinu i vrednosti mesta u kome je delo nastalo i u kome postoji.