S SPACE

Autori:
H&P Architects
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
Dong Van town, Duy Tien district, Ha Nam province, Vietnam
Površina:
720
Godina realizacije:
2018
Fotografija:
Nguyen TienThanh

NEDALEKO OD JAKO ZAGAĐENOG INDUSTRIJSKOG PARKA, PROJEKAT JE SMEŠTAN U NOVONASTALOJ URBANOJ OBLASTI SA VELIKOM GUSTINOM VISOKIH GRAĐEVINA U GRADU DONG VAN, PROVINCIJA HA NAM. OTVOREN PROSTOR ZA ZAJEDNICU SA PERIODIČNIM FOKUSOM NA KULTUROLOŠKE I ARTISTIČKE ASPEKTE, MEĐU KOJIMA JE PROSTOR ZA ISPIJANJE KAFE DNEVNA AKTIVNOST.

Inspiracija za dizajn potiče od prirodne lepote pejzaža Kem Trong smeštenog između provincija Ha Nam i Ninh Binh gde ilegalno miniranje stena pretvara ovo poznato mesto u ruševine. Iz ove perspektive, dizajn koncept je pravljenje otpada ponovnih korišćenjem čeličnih cevi, skupljanjem ostataka stena iz Kem Tronga i odbačenog kamenja iz okolnih trgovačkih sela i gradilišta kako bi se izrazilo bogatstvo, nostalgija i žaljenje lokalaca prema datiranom pejzažu.

„Planine“ su kameni zidovi (0,4m debljine; 3,4m visine) koji stoje inokosno, ispreplitani u cik-cak i nasumično povezani jedni sa drugim preko vrata i prolaza koji korisnicima omogućavaju pristup iz različitih pravaca. Spoljni sloj je površina vode – zeleno drveće smenjuje se iz različitih pozicija sa drugačijim elevacijama kako bi regulisali mikroklimu, stvorili prizor i smanjili razlike između unutra i spolja, dovodeći ljude u tešnju vezu sa prirodom.

Iznad je rasut „Veliki oblak“ koji se sastoji od lakog krova i poluspratova stvorenih kontinuiranim transferom čeličnih cevi (d = 4,2cm, prethodno korišćenih kao građevinske skele) zajedno sa bambusovim drvetom (krov, pod) koji zajedno čine krhku ali čvrstu i elastičnu strukturu – kontrastnu debljini i isprepletanosti kamene pećine koja se nalazi ispod. Na vrhu providnog polikarbonskog krova nalazi se prskalica i sprej za vodu koji spira krov i održava ga hladnim tokom vrelih letnjih dana.

„OBLACI I PLANINE“ PREDSTAVLJA PRIMITIVNE I SANJALAČKE SLIKE KOJE U ISTO VREME EVOCIRAJU ČUDNA OSEĆANJA NA SOPSTVENOJ KOŽI. DRVEĆE ODUMRLO ZBOG METALA I VEOMA ZAGAĐEN VAZDUH GUTAJU GRAD.

Projekat nazvan S Space (S = Save the Stone & Scaffolding) pomaže podizanju svesti zbog neplaniranu eksploataciju prirodnih resursa u Vijetnamu koja se danas odigrava i koja je izbrisala mnogo stena sa kulturno-istorijskom vrednošću, rezultirajući u ozbiljnom disbalansu između prirodnih ekosistema i ekosistema čoveka. U ovom kontekstu, poruka S Space glasi: „Arhitektura sa sobom nosi odgovornost za prirodno i socio-kulturno okruženje“. //ek

Zelenilo enterijera prkosi industrijskom sivilu

Krhka i elastična struktura kao kontrast kamenoj pećini iznad koje se nalazi