KUĆA REKONSTRUKCIJA

Autori:
ANDREW MAYNARD, MARK AUSTIN, TOMMY JOO
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
MELBURN, AUSTRALIJA
Godina realizacije:
2012
Fotografija:
PETER BENNETTS, NIC GRANLEESE, AMA, ALISTER BAYSTON

DUHOVITIM, EKOLOŠKIM I ODRŽIVIM REŠENJIMA PROŠIRENJA POSTOJEĆE KUĆE DVORIŠNIM OBJEKTOM NEOBIČNOG OBLIKA, AUSTRALIJSKI ARHITEKTA ENDRU MEJNARD JE POTVRDIO EPITET NAJBOLJEG MLADOG “ZELENOG“ ARHITEKTE. –

Projekat za „Kuću na padini“ predstavlja zbir neobičnih ideja kojima je potpuno promenjen izgled i okolni pejzaž jedne obične kuće u Melburnu. Autor projekta je Endru Mejnard, jedan od najtalentovanijih australijskih arhitekata koji se istakao brojnim duhovitim, interesantnim i pre svega održivim idejama. U njegovim radovima vidi se talenat, humor i briga za očuvanje prirodne sredine, zbog čega ga je pre dve godine „Tree Hugger“, jedan od najpoznatijih blogova koji se bavi ekologijom I održivošću, proglasio za najboljeg mladog „zelenog“ arhitektu. „Kuća na padini“ smeštena je u severnom predgrađu Melburna u Australiji. Zbog guste izgrađenosti i veoma uzanih bašti u tom delu grada, priliv sunčeve svetlosti u domove je mali, što je podstaklo razvoj neobičnih arhitektonskih rešenja.

Kada su arhitekta Endru Mejnard i njegov tim dobili zadatak da izgrade novi dodatak kuće za petočalanu porodicu, glavno pitanje im je bilo kako da ‘uhvate’ sunce. S obzirom da je dvorišna strana stare kuće okrenuta ka severu, dvorište je tokom cele godine u senci. Klijent, petočlana porodica, želela je da stvori moderan dom koji će biti podoban za tr oje dece i koji će kasnije moći da se preuređuje.Arhitekti su predložili izgradnju nove kuće u delu gde se nalazi dvorište, na južnoj ivici parcele. Nova kuća bila bi izložena suncu i koristila bi pasivno solarnu energiju. Nova građevina postavljena je nasuprot prvobitne kuće, a dvorište sada predstavlja centralni deo parcele i mesto okupljanja.

Zamisao arhitekata bila je da novi objekat bude u vidu kutije, kao i da iskoriste nov odobijenu osvetljenu fasadu tako što će na njoj po staviti deo za sedenje u vidu stepenica, ali kako se na stepenicama ne može udobno ležati, druga ideja bila je postavljanje kosine. I tako je nastala „kuća na padini“.- ANDREW MAYNARD, MARK AUSTIN, TOMMY JOO Više u EKO KUĆI No05

Sa jedne strane parcele postavljen je prolaz u vidu tunela koji omogućava siguran prelaz iz jedne u drugu kuću, i ujedno predstavlja i ogradu parcele.