CRNA SKULPTURA

Autori:
WALTER UNTERRAINER, CHRISTOPH LAURITSCH
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
LUSTENAU, AUSTRIJA
Površina:
168
Godina realizacije:
2010. - 2011.
Fotografija:
ALINA SONEA

ODRŽIVOST NIJE SAMO TEHNIČKI TERMIN KOJI DEFINIŠE NAČIN GRADNJE KROZ POTROŠNJU ENERGIJE ILI UPOTREBU MATERIJALA, VEĆ DEFINIŠE ZGRADU KAO ZALOG BUDUĆIM GENERACIJAMA.

U regiji Forarlberg u zapadnoj Austriji postavljen je cilj da do 2050. godine cela regija postane energetski samoodrživa. Proteklih decenija ova regija je uspela da stvori specifičan imidž insistirajući na pojmovima kao što su: održivost, energetska efikasnost i lokalna nezavisnost. Pasivna kuća neobične fasadne obrade je jedan od referentnih objekata koji predstavljaju osnovne ideje ovog pokreta. Originalnost koncepta leži u kontrastu kuće u odnosu na okolinu, ali i u korišćenju prirodnog okruženja za njenu samoodrživost.

Mladi par sa troje dece izrazio je želju da ima kuću koja će im pružiti komfor i atmosferu tradicionalne lokalne arhitekture, ali i nagoveštaj budućnosti, doprinoseći lokalnom energetskom razvoju. Nastojanje arhitekata da se odstupi od standardne forme i volumena pasivnih zgrada dovelo je do gradnje porodične kuće koja se ističe u svojoj okolini kao skulptura obučena u specifičnu crnu industrijsku tkaninu napravljenu od ekološki prihvatljivog polietilena.
Kuća se nalazi u stambenom delu grada Lustenau, koji karakteriše bogata niska i visoka vegetacija. Glavni zahtevi pri projektovanju bili su da se postojeće drveće zadrži i stavi naglasak na korišćenje bašte, u kojoj će se odvijati veliki deo dnevnog života. Jedan od zahteva je bio da konstrukcija kuće bude fleksibilna. Pri projektovanju kuće se vodilo računa o tome da se obezbedi potpuni komfor starijim osobama i osobama koje koriste invalidska kolica.

Prvi uslov za ispunjavanje standarda pasivne kuće je orijentacija prostorija u odnosu na strane sveta. Kuća se otvara prema jugu da primi maksimum sunčeve svetlosti, a zatvara ka severu da bi se sprečili gubici energije. Obilazak kuće sa spoljne strane otkriva igru kontrasta. Glavna ulična fasada je orijentisana ka istoku i može se opisati kao zatvorena kutija, uvučena od uličnog fronta. Glavni pešački ulaz je naglašen uvlačenjem u odnosu na osnovni gabarit objekta i ima direktnu vezu sa duplom garažom čija su velika rolo-vrata takođe orijentisana prema pristupnoj ulici. Segmenti garažnih rolo-vrata su presvučeni fasadnim materijalom koji istovremeno omogućava osvetljenost garaže difuznom dnevnom svetlošću i njenu prirodnu ventilaciju. U skladu sa kretanjem Sunca i intenzitetom njegove svetlosti, južna fasada se otvara ka bašti i dnevnom svetlu, a idući ka severnoj strani, kuća se ponovo zatvara. Upotreba crne tkanine za fasadu stvara interesantan kontrast između eksterijera i enterijera. Ulična fasada otkriva crnu, povučenu skulpturu. U unutrašnjosti se oseća toplina drveta i belih zidova koji reflektuju i pojačavaju sunčevu svetlost koja prolazi kroz široke prozore. Iz prostorija se pruža divan pogled na baštu.

UNUTRAŠNJI PROSTOR SE ZAGREVA KORIŠĆENJEM TOPLOTE IZ GEOTERMALNIH IZVORA, UZ POMOĆ TOPLOTNE PUMPE ČIJE NAPAJANJE OBEZBEĐUJU FOTONAPONSKI PANELI. KAO DODATAK GREJANJU, U DNEVNOM BORAVKU PROJEKTOVAN JE KAMIN NA DRVA U SLUČAJU DA SISTEM ZA GREJANJE NEMA DOVOLJNO ENERGIJE KADA SU TEMPERATURE IZRAZITO NISKE.

U prizemlju se nalaze: ulaz, velika dnevna soba integrisana sa kuhinjom i trpezerijom, kupatilo prilagođeno osobama koje koriste invalidska kolica i nekoliko ostava. Na spratu se nalaze tri spavaće sobe i kupatilo. Boreći se sa malim budžetom za gradnju i sa zadatkom da se postignu visoki energetski standardi, arhitekti su se odlučili za prefabrikovanu drvenu konstrukciju, što je značajno smanjilo vreme potrebno za gradnju. Konstrukcija je postavljena za dva dana, a za sedam dana je urađena fasada i ugrađeni su svi prozori i vrata. Jednostavne linije dominiraju enterijerom, a drveni elementi upotrebljeni za podove i plafone stvaraju toplu atmosferu.
Energerski koncept se razvijao oko ideje da kuća može da postane energetski nezavisna, živeći u simbiozi sa prirodom i okolinom. Unutrašnji prostor se zagreva korišćenjem toplote iz geotermalnih izvora uz pomoć toplotne pumpe čije napajanje obezbeđuju fotonaponski paneli. Na zahtev vlasnika, kao dodatak grejanju, u dnevnom boravku projektovan je kamin na drva u slučaju da sistem za grejanje nema dovoljno energije kada su temperature izrazito niske. //ek     –   Više u EKO KUĆI No06